Predmet: Programiranje i programski jezici (17 - H207)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastPrimenjene računarske nauke i informatika
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Ovladavanje osnovnim programskim veštinama na primeru programskog jezika C.
Stečena znanja i veštine koristi za rešavanje problema iz osnovne struke, samostalno ili u grupi.Modelovanje rešenja problema primenom strukturiranih tehnika, strukturiranje podataka posebno na nivou bitova, razvoj detaljnog rešenja, kodiranje rešenje na programskom jeziku C, aktivno učestvovanje u softverskim razvojnim timovima negujući softverski inženjering.
Faze razvoja programa jednostavnog ponašanja. Generacije programskih jezika i stilovi. Razvoj i izvršavanje C programa. Osnovna struktura C programa: alfabet, identifikatori, pretprocesorske direktive, deklaracije konstanti, tipova i promenljivih. Tipovi podataka C jezika: skalari, indeksirani tipovi i slogovi/strukture. C operatori, izrazi i upravljačke strukture. C funkcije, rekurzije i makroi. Standardne funkcije ulaza i izlaza. Rad sa C datotekama, tekstualnim i binarnim.
Predavanja, računarske vežbe, konsultacije. Gradivo predmeta je organizovano u 2 celine koje se proveravaju u formi 2 testa tokom predavanja. Na vežbama se kreiraju C programi koji koriste statičke i dinamičke struktur podataka čiji se kvalitet vrednuje. Uspešno rešene vežbe su uslov za izlazak na ispit. Ispit se polaže u usmenoj formi. Osvojeni bodovi sa ispita, testova i obaveza sa vežbi se sabiraju formirajući konačnu ocenu..
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ivetić, D.Strukturirani pristup programiranju: inženjering, algoritmi i programski jezici Paskal i C2005Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Kraus L.Programski jezik "C"2000Akademska misao, BeogradSrpski jezik
Kraus L.Rešeni zadaci iz programskog jezika "C"2014Akademska misao, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada50.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Dragan dr Dinu
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Anišić Helena
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Delić Anja
Saradnik u nastavi

Računarske vežbe