Predmet: Zaštita na radu u unutrašnjem transportu, na pretovaru i u skladištima (12 - ZR407A)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastMehanizacija i konstrukciono mašinstvo
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Sticanje znanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu sa sredstvima unutrašnjeg transporta, na radovima pretovara i u skladištima.
Praktična osposobljenost za vođenje poslova bezbednosti i zdravlja na radu sa sredstvima unutrašnjeg transporta, u radnoj organizaciji – korisniku sredstava unutrašnjeg transporta.
Modularno sprovođenje nastave, - moduli: 1. dizalica, 2. lift, 3. viseća skela, 4. podizna radna platforma, 5. vozilo unutrašnjeg transporta, 6. mašina neprekidnog transporta, 7. skladišna oprema, 8. druge srodne mašine (tornjevi za bušenje, scenska oprema itd.) - struktura: uvod i upoznavanje studenata sa problematikom, načinom rada i obavezama, osnovne karakteristike opreme, specifične opasnosti pri radu sa opremom, konstruktivne mere bezbednosti, mere bezbednosti u eksploataciji (upotreba u skladu sa namenom, rukovanje, remont i održavanje), specifičnosti organizacije posla na sprovođenju mera bezbednosti, sprovođenja preventivnih i periodičnih pregleda i ispitivanja, uputstava za rad i dokumentacije opreme, specifična zakonska regulativa, specifičnosti postupaka u slučaju otkaza opreme, havarije, nastupanja opasnosti, povrede na radu.
Predavanje, auditorene vežbe i konsultacije.Nastava se izvodi putem auditornih predavanja koja su praćena slajdovima i auditornim vežbama uz interaktivno učešće studenata. Predavanja i vežbe su propraćene sa velikim brojem primera iz prakse i nastavnim filmovima. Predviđena je poseta studenata konkretnim preduzećima iz kojih će crpeti podatke za rešavanje konkretnih problema.Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.Polaganje ispita sastoji se iz četiri testa i odbrane projektnog zadatka.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
R. Šostakov, N. Brkljač, J. Vladić, M. GeorgijevićMere bezbednosti i zdravlja na radu sa sredstvima unutrašnjeg transporta13 FTN, u pripremiSrpski jezik
RegulativaNacionalna i evropska zakonska regulativa za bezbednost i zdravlje na radu sa sredstvima unutrašnjeg transportaX XSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada30.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Odbrana projektadada20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Šostakov Rastislav

Predavanja
Nedostaje slika

Georgijević dr Milosav
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vladić dr Jovan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Zelić dr Atila
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Živanić dr Dragan
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Bojanić Šejat dr Mirjana
Asistent sa doktoratom

Auditorne vežbe