Predmet: Zaštita na radu pri izvođenju građevinskih objekata (12 - ZR302A)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastOrganizacija, tehnologija građenja i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Sticanje znanja o bezbednosti i zdravlju na radu pri izvođenju radova u toku građenja objekata visokogradnje, hidrogradnje i niskogradnje.
Osposobljenost za planiranje i sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radu pri izvršenju radova na izgradnji objekata različitih namena. Stečena znanja direktno se primenjuju u inženjerskoj praksi.
Uvod u građevinarstvo. Opšte o tehnologijama građenja. Organizovanje građenja. Lična zaštitna sredstva radnika u građevinarstvu. Organizacija gradilišta i mere za bezbednost i zdravlje na radu. Analize gradilišta sa aspekta bezbednosti i zdravlja na radu kao elementa za izradu akta o proceni rizika.
Predavanje, auditorne vežbe,grafički rad i konsultacije.Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva u vidu prezentacija pojedinih metodskih jedinica praćen odgovarajućim primerima iz prakse, radi lakšeg razumevanja i usvajanja gradiva.Na auditornim važbama detaljnije se obrađuje gradivo sa predavanja uz aktivnije učešće studenata.Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.Student, na osnovu dobijenih informacija (predavanja, literatura, konsultacije i generalnih uputstava na početku vežbanja), rešava postavljene zadatke i piše seminarski rad. Urađen i pozitivno ocenjen seminarski rad je uslov za izlazak na ispit. Ispit obuhvata celokupno gradivo izloženo u toku semestra i polaže se usmeno. Ocena ispita se formira na osnovu pohađanja predavanja i vežbi, ocene seminarskog rada i usmenog ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Trivunić, M., Matijević, Z.Tehnologija i organizacija građenja2006Edicija tehničke nauke-udžbenici, FTN, Novi SadSrpski jezik
PravilnikPravilnik o zaštiti na radu pri izvođenju građevinskih radova1998Jugozaštita, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada20.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Kolokvijumdane20.00
Kolokvijumdane20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Mučenski dr Vladimir
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Trivunić dr Milan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Jakšić dr Željko
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Kolaković Srđana

Auditorne vežbe