IZDAVAČKA DELATNOST
Fakultet je uočio potrebu za razvijanjem izdavačke delatnosti odmah po osnivanju jer za veliki broj nastavnih predmeta nisu postojali udžbenici. U nastojanju da reši taj problem, Fakultet je osnovao Komisiju za izdavačku delatnost, koja je do sedamdesetih godina obezbedila štampanje većeg broja skripata, a u saradnji sa „Naučnom knjigom“ u Beogradu – štampanje udžbenika. Samostalna izdavačka delatnost na Fakultetu počela je da se razvija osnivanjem Mašinskog instituta i pokretanjem Zbornika Mašinskog fakulteta. Prvi Zbornik štampan je 1965. godine. Ipak, tek početkom sedamdesetih godina zahvaljujući osnivanju Štamparije, na Fakultetu je počela intenzivnije da se razvija izdavačka delatnost koja je u potpunosti bila usmerena na štampanje udžbenika. Pored Fakulteta i neki instituti su krajem sedamdesetih godina razvili intenzivnu izdavačku delatnost, koja je bila usmerena na štampanje knjiga iz stručnih oblasti kojima su se oni bavili.

Sredinom devedestih godina Fakultet je znatno organizovanije pristupio izdavačkoj delatnosti. Godine 1996. u saradnji sa izdavačkom kućom „Stylos“ pokrenuta je Edicija „Tehničke nauke“, a od 2001. godine Fakultet samostalno uređuje i štampa knjige iz te edicije. U njenom okviru štampani su osnovni i pomoćni udžbenici za potrebe studenata. Edicija „Tehničke nauke“ se od 2002. godine deli na dve edicije: „Tehničke nauke – udžbenici“ i „Tehničke nauke – monografije“, a od 2010. osniva se i Edicija „Tehničke nauke – prevodi“.  Stalnim razvojem Fakulteta, prvenstveno, unapređenjem nastavnog procesa na FTN-u, javila se potreba i za osnivanjem edicije u kojoj će se udžbenici publikovati na engleskom jeziku. Tako se 2014. godine osniva nova edicija "Technical Sciences - Textbooks". U toku 2015. godine pokrenute su dve nove  edicije: „Umetnost i tehnika – udžbenici“ i „Umetnost i tehnika – monografije“. Pokretanje novih edicija je izraz  potreba novih studijskih programa (Arhitekture i urbanizma, Scenskog dizajna, Grafičkog inženjerstva i dizajna, Animacije) i puno nastavnih predmeta koji sadrže umetničke sadržaje i zahtevaju nove edicije, kao potpuniji izraz prepoznatljivosti svojih sadržaja. Urednici navedenih edicija bili su dekani: prof. dr Dušan Petrovački do 1998. godine, prof. dr Ilija Ćosić od 1998. do 2012. godine, prof. dr Rade Doroslovački od 2012. do 2021., a od 2021. do 27. septembra 2023 prof. dr Srđan Kolaković , a od 27. septembra 2023. godine prof. dr Boris Dumnić, vršilac dužnosti dekana.

U okviru edicije „Tehničke nauke – udžbenici“ do sada je odštampano 1081 udžbenik, u okviru edicije „Tehničke nauke – monografije“ 87 monografija,  u okviru „Tehničke nauke – prevodi“  tri su knjige do sada prevedene, u okviru "Technical Sciences - Textbooks" 11 udžbenika je publikovano na engleskom jeziku , a u ediciji "Umetnost i nauka - udžbenici" šest udžbenik.

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.

Trenutno nema podataka