Predmet: Upravljanje sistemima u zaštiti životne sredine (12 - MPK027)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 04.10.2012..

Cilj predmeta je identifikacija i analiza izvora zagađenja najdominantnijih industrijskih sistemima, sa aspekta životne sredine, na osnovu analize tokova materjiala i energije, kao i utvđivanje segmenata i postupaka za redukciju i minimizaciju negativnih uticaja. Utvrđivanje mogućih unapređenja proizvodnih sistema izvršiće se na osnovu najboljih dostupnih tehnika (BAT), čime će se obezbediti polazne osnove za upravljanje sistemima na prihvatljih načina.
Očekivani ishod obrazovanja podrazumeva sposobnost studenta da identifikuje negativne uticaje sa aspekta životne sredine u industrijskim procesima u kojima se mogu pojaviti izuzetno velika zagađenja, poput petrohemijske industrije, rudarstva, metaloprerađivačke industrije i drugih, upravlja proizvodnim procesima na način koji će rezultirati smanjenjem negativnih uticaja na životnu sredinu.
Teorijska nastava: Utvrđivanje najvećih industrijskih zagađivača životne sredine sa identifikacijom kritičnih tačaka proizvodnih procesa. Upoznavanje sa najboljim raspoloživim tehnika za identifikovane vidove industrije. Analiza tokova materijala i energije u karakterističnim industrijskim procesima. Praktična nastava: Na vežbama se detaljnije obrađuje gradivo sa predavanja kroz primere iz prakse, korišćenjem savremenih alaza za modelovanje i simulaciju realnih procesa.
Predavanja, auditorne vežbe i konsultacije. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva praćen karakterističnim primerima radi boljeg razumevanja izloženog gradiva. Na vežbama koja prate predavanja detanjnije se analiziraju realni primeri, koji prerastaju u zadatke koje potrebno rešiti u okviru predispitnih obaveza. Predispitne obaveze studenta prodrazumevaju izradu i odbranu seminarskog rada. Završi deo ispita sastoji se iz pismetnog i usmenog dela.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Robert A. CorbitStandard Handbook of Environmetnal Engineering2004McGraw-HillEngleski
AnonymReference Documents on Best Available Techniques2010European CommissionEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Ubavin dr Dejan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Stanisavljević dr Nemanja
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Batinić dr Bojan
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Mirosavljević dr Zorica
Asistent - dr nauka

Auditorne vežbe