Predmet: Alati, pribori i tribologija (17 - PMS433)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastMetrologija, kvalitet, ekološko inženjerski aspekti, alati i pribori
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 14.07.2017..

Sticanje znanja, kompetencija i veština u oblastima izbora, proračuna i eksploatacije alata i pribora, kao i o savremenim prilazima u tribologiji. Razvoj kreativnih sposobnosti i ovladavanje specifičnim praktičnim veštinama u oblasti projektovanja alata i pribora, kao i iz domena procesa trenja, habanja i podmazivanja kontaktnih površina.
Osposobljenost za rešavanje konkrertnih problema iz domena eksploatacije alata i pribora, kao i za rešavanje praktičnih problema u oblasti sistemskog pristupa tribologiji. Ovladavanje metodama, postupcima i procesima izbora i proračuna alata i pribora, kao i ovladavanje metodama, postupcima i procesima trenja, habanja i podmazivanja kontaktnih površina. Razvoj veština i spretnosti za projektovanje i kontrolu kvaliteta konstrukcija alata i pribora. Sposobnost kritičkog i samokritičkog mišljenja i pristupa pri definisanju strategija upravljanja alatima i priborima, kao i pri identifikaciji triboloških procesa i merenja triboloških parametara.
Pojam, mesto i uloga alata. Elementi alata. Geometrija alata. Kinematika alata. Označavanje alata. Materijali za izradu elemenata alata. Oslojavanje alata. Alati za struganje. Alati za bušenje. Alati za glodanje. Alati za izradu navoja. Alati za brušenje. Alati za testerisanje. Alati za provlačenje. Alati za rendisanje. Alati za izradu ozubljenja. Mehanizmi habanja alata. Oštećenja alata. Postojanost alata. Oštrenje alata. Izbor, primena i eksploatacija alata. Pojam, mesto i uloga pribora. Koncepcije pribora, njihove karakteristike i primena. Osnovni elementi pribora. Elementi za pozicioniranje. Elementi za stezanje. Elementi tela pribora. Elementi za vođenje alata. Elementi za podešavanje položaja alata. Elementi za vezu. Nadogradni elementi pribora. Univerzalni pribori. Specijalni pribori. Pribori za grupnu tehnologiju. Modularni pribori. Fazno izmenjivi pribori. Pribori za montažu i demontažu. Pribori za merenje i kontrolu. Pribori za koordinatne merne mašine. Pribori za aditivnu proizvodnju. Pribori za precizno inženjerstvo. Izbor, primena i eksploatacija pribora. Tribologija kao nauka i tehnologija. Trenje. Habanje. Podmazivanje. Tehnološki aspekti tribologije. Sistemski pristup tribologiji. Definisanje i modeliranje tribomehaničkih sistema. Struktura tribomehaničkih sistema. Tipovi tribomehaničkih sistema. Tribološki procesi. Simulacija triboloških fenomena. Merne tehnike i merni uređaji u tribologiji.
Nastava se izvodi savremenim didaktičkim sredstvima i metodama, interaktivno u vidu predavanja, laboratorijskih i računarskih vežbi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja predmetne materije. Na laboratorijskim vežbama se praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi. Na računarskim vežbama se vrši upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju ovladavanja znanjima i veštinama iz posmatranog područja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Vukelić, Đ., Tadić, B.Rezni alati2017Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Vukelić, Đ., Tadić, B.Pribori2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Ivković, B.; Rac, A.Tribologija1995Jugoslovensko društvo za tribologiju, KragujevacSrpski jezik
Tanasijević, S.Tribološki ispravno konstruisanje : monografija 2004Mašinski fakultet, KragujevacSrpski jezik
Tanović, LJ., Jovičić, M.Alati i pribori : projektovanje, proračuni i konstrukcije pomoćnih pribora2005Mašinski fakultet, BeogradSrpski jezik
Tadić, B.Specijalni stezni pribori : zbirka rešenih zadataka2002Mašinski fakultet, KragujevacSrpski jezik
Hoffman, E.G.Jig and Fixture Design2004Thomson/Delmar Learning, New YorkEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada20.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Vukelić dr Đorđe
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Santoši dr Željko
Docent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Šokac dr Mario
Docent

Laboratorijske vežbe