Предмет: Заштита на раду при извођењу грађевинских објеката (17 - ZR302A)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТехнологија и организација грађења и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Стицање знања о безбедности и здрављу на раду при извођењу радова у току грађења објеката високоградње, хидроградње и нискоградње.
Оспособљеност за планирање и спровођење мера безбедности и здравља на раду при извршењу радова на изградњи објеката различитих намена. Стечена знања директно се примењују у инжењерској пракси.
Увод у грађевинарство. Опште о технологијама грађења. Организовање грађења. Лична заштитна средства радника у грађевинарству. Организација градилишта и мере за безбедност и здравље на раду. Анализе градилишта са аспекта безбедности и здравља на раду као елемента за израду акта о процени ризика.
Предавање, аудиторне вежбе,графички рад и консултације.На предавањима се излаже теоријски део градива у виду презентација појединих методских јединица праћен одговарајућим примерима из праксе, ради лакшег разумевања и усвајања градива.На аудиторним важбама детаљније се обрађује градиво са предавања уз активније учешће студената.Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.Студент, на основу добијених информација (предавања, литература, консултације и генералних упутстава на почетку вежбања), решава постављене задатке и пише семинарски рад. Урађен и позитивно оцењен семинарски рад је услов за излазак на испит. Испит обухвата целокупно градиво изложено у току семестра и полаже се усмено. Оцена испита се формира на основу похађања предавања и вежби, оцене семинарског рада и усменог испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Мученски, В.Теоријске основе безбедности и здравља на раду у грађевинарству2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Пешко, И.Технологија извођења грубих грађевинских радова2016Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Горан Ћировић, Славка Лазић ВојиновићБезбедност и заштита здравља на раду у грађевинарству2009Висока грађевинско-геодетска школаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада20.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Мученски др Владимир
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Тривунић др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Станојевић Драгана
Асистент

Аудиторне вежбе