Предмет: Увод у медицинску информатику (12 - BMI101)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПримењене рачунарске науке и информатика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 09.11.2012..

Оспособљавање студената – будућих биомедицинских инжењера за укључивање у процесе развоја ИКТ компоненти и система у области медицине и здравствене заштите.
Студент је у стању да: разуме предмет интересовања медицинске информатике и препозна темељне дисциплине на које се медицинска информатика ослања; разуме основне могућности информационо-комуникационе технологије (ИКТ) и основне начине примене рачунарског хардвера, софтвера и комуникационих технологија у медицини и здравству; примењује сервисе Интернета за прибављање информација потребних за развој ИКТ компоненти и система; разуме функционалну, информациону и софтверску архитектуру савремених медицинских информационих система; разуме процес стандардизације и основне стандарде у области медицинске информатике; разуме концептуални модел архитектуре клиничких докумената, концептуални модел електронског здравственог записа (ЕЗЗ); разуме појам електронског здравства, појам електронског здравственог сервиса и софтверску архитектуру Интернет базираних електронских здравствених сервиса; прати трендове у ИКТ и селектује технологије за примену у области медицине и здравства.
Медицинска информатика као дисциплина и организације у области медицинске информатике. Доступност медицинских информација и размена здравствених информација. Базичне ИК технологије и њихова примена у здравству. Архитектура савремених медицинских информационих система. Архитектура клиничких докумената и Електронски здравствени запис (ЕЗЗ). Стандардизација у медицинској информатици.Напредне ИК технологије и њихова веза са медицинском информатиком. еЗдравство и сервиси еЗдравства.
Предавања. Рачунарске вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Enrico CoieraGuide to Health Informatics, 2 edition2003Hodder Arnold PublishersЕнглески
Зора КоњовићИнформатика у здравству2012Ауторски репринтСрпски језик
Grupa autoraWikipedia Handbook on Biomedical Informatics2011WikipediaЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада50.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Обрадовић др Ђорђе
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Окановић др Душан
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Стојић Иван
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Попов Никола
Асистент

Рачунарске вежбе