Predmet: Energetska elektronika u pogonu i industriji (06 - SI021)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastEnergetska elektronika, mašine i pogoni
MultidisciplinarnaNe
ESPB8
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Osnovni cilj predmeta je sticanje znanja vezanih za primenu energetske elektronike u industrijskim pogonima, analiza struktura elektromotornih pogona, tipova i vrste merne i senzorne opreme, programabilnih logički kontroleri i nadzornisistemi.
Poznavanje vrsta pretvarača energetske elektronike i načina analize njihovog rada. Poznavanje tehnika akvizicije i obrade signala u industrijskom okruženju. Poznavanje načina kontrole i vođenja industrijskih procesa
Uvod. Projektovanje uređaja energetske elektronike za pogon i industriju. Mesto i značaj modelovanja energetskih pretvarača ipogona. Klasifikacija simulacionih alata. Metode simulacije sistema energetske elektronike u regulisanim pogonima.Metode modelovanja energetskih pretvarača. Idealizacije i aproksimacije. Opšti tipovi pretvarača. Mesto i značaj uređajaenergetske elektronike u pogonima. Naizmenične mašine u industriji. Tehnike impulsno širinske modulacije. Skalarna ivektorska kontrola. Opšte karakteristike frekventih regulatora. Senzori u industriji. Vrste i tipovi. Programabilnilogički kontroleri. Industrijske mreže. Nadzorni i akvizicioni sistemi. Postupak izrade uređaja. Pakovanje i zaštita.Zračenje i viši harmonici – elektromagnetna kompatibilnost (EMC). Tehnička dokumentacija. Standardi i testiranje.
Predavanja i laboratorijska vežbanja su usmerena na upoznavanje i samostalno rukovanje savremenim elementimaindustrijske automatizacije. Predviđa se poseta fabrikama u cilju potpunog razumevanja gradiva koje je teorijski izlagano i praktično proveravano na laboratorijskim vežbanjima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Veran Vasić, Dražen DujićEnergetska elektronika u pogonu i industriji2006Srpski jezik
Branko DokićEnergetska elektronika-pretvarači i regulatori2000Srpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada60.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Porobić dr Vlado
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Milićević dr Dragan
Vanredni profesor

Auditorne vežbe