Predmet: Bioklimatska arhitektura (11 - GS004)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za arhitekturu i urbanizam
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.01.2011..

Sticanje znanja o osnovnim bioklimatskim uslovima značajnim za energetski efikasno građenje i uređenje prostora, kao i za procenu iskorišćenosti prirodnih uslova u već izgrađenim sredinama.
Stečeno znanje je primenjivo u inženjerskoj praksi. Student je kompententan za pravilan pristup organizaciji prostora i oblikovanju objekata uz poštovanje bioklimatskih uslova. On je sposoban i za procenu stanja postojećih objekata sa aspekta primene bioklimatskih uslova, a takođe ima znanja i za davanja smernica i predloga budućih intervencija.
Prirodni uticaji kao faktor nastanka i organizacije prostora. Biklimatski parametri kao faktor razvoja naselja. Klimatski uslovi područja. Mikroklimatski uslovi kao posledica prostorne organizacije i strukture naselja. Međuuslovljenost i potreba usklađenosti prirodnih i stvorenih uslova. Izbor lokacije objekata i površina (industrija, centar, trg, dvorište, stambeni objekat...). Orijentacija objekata i površina. Kriterijumi građenja prema bioklimatskim principima. Kriterijumi valorizacije postojećih objekata i površina sa aspekta bioklimatskih uslova. Rekonstrukcije prostora prema biklimatskim aspektima sa ciljem stvaranja energetski racionalnih i efikasnih objekata i površina. Promena izgrađenosti, gustine stanovanja, spratnosti, oblika i veličina objekata, postavljanje zaštitnih zelenih zona, kvantitavne i kvalitativne promene opremljenosti prostora...
Predavanja; Grafičke i auditorne vežbe; Konsultacije. Tokom semestra u kome se sluša predmet, na vežbama se priprema građa za seminarski završni elaborat. Seminarski rad obuhvata dve faze rada, teorijski i praktičnio deo. Posle završetka pojedinih faza rada predviđena je i usmena prezentacija razultata istraživanja. Na kraju semestra se polaže i pismeni ispit iz teorijskog dela gradiva koje je odslušano na predavanjima. Konačna ocena iz ovog predmeta se formira na osnovu redovnosti pohađanja predavanja i vežbi, ocene seminarskog rada i usmenih prezentacija, kao i pismenog dela ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Pucar, M. Pajević, M. Jovanović-Popović, M.Bioklimatsko planiranje i projektovanje1994Zavet, BeogradSrpski jezik
Krnjetin, S.Graditeljstvo i zaštita životne sredine2001Prometej, Novi SadSrpski jezik
Terzić, RBioizgradnja1997Ekostan, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada30.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Odbrana projektadada20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada40.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Vukajlov dr Ljiljana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Carević dr Marina
Docent

Auditorne vežbe