Predmet: Proizvodne i uslužne tehnologije (12 - IM1016)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Osnovni cilj predmeta je upoznavanje studenata sa osnovama realizacije proizvoda i usluga u različitim oblastima proizvodnih i uslužnih delatnosti. Polazeći od podele na osnovne vrste proizvoda (komadni, procesni, softverski i usluge), u predmetu se izučavaju karakteristike njihovog procesa realizacije, tehnologije koje se primenjuju i savremeni prilazi u upravljanju proizvodnjom, racionalizaciji proizvodnje i obezbeđenju uslova rada.
Studenti se, kroz preneta teorijska znanja, prikazane slučajeve realizacije konkretnih proizvoda i usluga i samostalno rešene zadatke, osposobljavaju za projektovanje tehnologije rada u proizvodnim i uslužnim preduzećima.
Definisanje osnovnih pojmova: preduzeće kao sistem, delatnost preduzeća, vrste proizvoda i karakteristike njihovog procesa proizvodnje, osnovni procesi u preduzeću. Realizacija proizvodnje: struktura procesa proizvodnje, dokumentacija za proizvodnju, načini realizacije proizvodnje, savremeni prilazi u realizaciji proizvodnje. Procesi proizvodnje za različite vrste proizvoda: proizvodnja komadnih proizvoda, proizvodnja procesnih proizvoda, izrada softvera, pružanje usluga. Vreme rada: struktura vremena rada, određivanje elemenata vremena rada, sistemi unapred određenih standardnih vremena. Unapređenje procesa rada: potreba stalnog unapređenja, postupak unapređenja, metode i tehnike za unapređenje procesa rada. Uslovi rada: uslovi radne okoline, ergonomski uslovi.
Predavanja će se obavljati po tematskim jedinicama prezentiranjem teorijskih osnova i konkretnih primera, uz korišćenje sredstava vizuelizacije. Na vežbama će se raditi primeri i konkretni zadaci iz tematskih oblasti, detaljno se obrađivati određene metode za projektovanje i unapređenje procesa rada, uz uključivanje studenata na samostalnom rešavanju određenih zadataka, pri čemu će se maksimalno insistirati na timskom radu.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Radaković, N., Ćosić, I.Osnove proizvodnih i uslužnih tehnologija (elektronska skripta)2012Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Swift, K, G, Booker, J, DProcess selection1997Arnold, LondonEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Radaković dr Nikola
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Simeunović dr Nenad
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Muškinja Jovan
Asistent

Auditorne vežbe