Predmet: Liderstvo (12 - IM2907)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Upoznavanje studenata sa osnovnim pojmovima liderstva, njegovim značajem za rad u organizaciji i mogućnostima razvoja liderskih osobina i veština. Praktične vežbe u okviru nastavnog rada biće usmerene na prepoznavanje karakteristika liderskog ponašanja uspostavljanje sposobnosti i veština neophodnih za liderstvo.
Posedovanje znanja i veština neophodnih za lidersku komunikaciju sa sledbenicima, kao i principe koje se odnose na uticaj lidera na sledbenike, na ponašanja koja doprinose uspešnoj liderskoj komunikaciji u organizaciji i uslovima u kojima se komunikacija lidera i sledbenika pretvara u uspešno funkcionisanje organizacije. Stvaranje uslova za razvoj ličnosti i upravljanje sobom, kako bi u organizacionom ponašanju mogli da upravljaju zaposlenima. Cilj predmeta je, takođe, ovladavanje veštinama i sposobnostima donošenja odluka, upravljanja vremenom i situacijom,kao i saznanja o socijalnim i tehničkim okolnostima koji doprinose kvalitetnom liderstvu.
1. Definisanje lidera i liderstva; 2. Teorijski pristupi liderstvu; 3. Preduslovi za uspostavljanje liderstva; 4. Osobine ličnosti lidera; 5. Komunikacija lider-sledbenici-saradnici; 6. Uticaj-moć lidera; 7. Igre moći; 8. Znanje lidera; 9. Lidersko rešavanje problema; 10. Liderstvo i promene; 11. Upravljanje sobom; 12. Upravljanje vremenom; 13. Uspešnost lidera; 14. Liderke; 15. Liderstvo u budućnosti.
Nastava se izvodi interaktivno, sa stalnim domaćim zadacima u vidu zadataka i različitih testova ličnosti kojima bi se uticalo na razvoj liderskih karakteristika.Pored teorijskog okvira koji se prezentuje u smislu prepoznavanja korisnih saznanja iz savremenih pristupa liderstvu, u okviru nastave se izvode i praktični zadaci koje studenti rešavaju, kako bi simulacijom problemskih situacija, uvežbavali najznačajnije aspekte u sagledavanju realne situacije u okruženju i organizaciji u kojoj rade.Planirane su posete gostujucih predavaca iz kompanija, kao i posete studenata kompanijama koje su na liderskim pozicijama.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Leposava Grubić-NešićZnati biti lider2008AB print, Novi SadSrpski jezik
Hart,L.,Waisman,C.The Leadership Training Activity Book2005AmacomEngleski
Pierce,J.,Newstrom,J.Leaders & Leadership Process2008McGraw-HillEngleski
Woolfe, L.The Bible on Leadership2002AmacomEngleski
Huges,R.,Beatty,KBecoming a Strategic Leader2003Jossey-BassEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Grubić-Nešić Leposava

Predavanja
Nedostaje slika

Duđak dr Ljubica
Redovni profesor

Auditorne vežbe