Предмет: Увод у архитектонски дизајн 2 (12 - A209)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областАрхитектонско-урбанистичко планирање, пројектовање и теорија
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Департман за архитектуру и урбанизам
Програм предмета

Програм се примењује од 26.10.2012..

Развијање свести о искуству, опажању/доживљају, потребама и активностима људи у простору; Развијање способности визуелизације, метода комуникације и представљања архитектонских објеката; Упознавање са проширеним пољем деловања архитектуре; Развијање знања о начелима обликовања конструкције и начин избора одговарајућих материјала; Упознавање са техничким аспектом савремених технологија у архитектури и њихова анализа као интегралних елемената функције, конструкције, форме и интерпретације идеје; Продукција архитектонског дела; Способност да учествују у тимском раду.
По завршетку наставе из предмета од студента се очекује способност обликовања у проширеном пољу деловања архитектуре, као и способност препознавања потреба будућих корисника, концептуализација архитектонске идеје, конкретизација архитектонске форме, стварање просторних концепата и изражавање језиком архитектуре. Очекује се да студенти стекну знања о обликовању конструкција и техничким и технолошким средствима у процесу продукције архитектонског дела. Подразумева се да је неопходно изградити способност за индивидуално и тимско креативно истраживање и изражавање. Од студента се очекују изграђени лични ставови, као и способност да их презентира, аргументује и проблематизује вербално.
Искуство и доживљај простора. Поетика, идентитет и идеологија простора. Потребе корисника и функција простора. Концептуализација архитектонске идеје. Обликовање простора – конкретизација архитектонске форме. Материјализација концепта. Технички аспект савремених технологија у архитектури. Материјализација и конструкција архитектонског дела. Продукција архитектонског дела. Проширено поље деловања архитектуре.
Предавања и вежбања са демонстрацијама по задатим темама; Дискусије у оквиру предавања, вежбања и радионица; Радионице, пројекти, презентације, консултације; Припреме краћих излагања студената у оквиру радионица; Израда пројектног задатка (истраживање, конципирање структуре рада, реализација рада, усмено излагање рада).
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ле КорбизјеКа правој архитектури1999Грађавинска књига, БеоградСрпски језик
Рудолф АрнхајмДинамика архитектонске форме1990Универзитет уметностиСрпски језик
Р. Вентури, Б. Скот Дениз, С. АјзенурПоуке Лас Вегаса: Заборављени симболизам архитектонске форме1990ДИП Грађевинска књигаСрпски језик
Роберт ВентуриСложености и противречности у архитектури1983Грађевинска књига, БеоградСрпски језик
Гордон КаленГрадски пејзаж1990Грађавинска књига, БеоградСрпски језик
Ранко РадовићВрт или кавез1995ПрометејСрпски језик
Гастон БлашарПоетика простора2005Алеф ГрадацСрпски језик
Иван Куцина15/3: уџбеника за рад на курсу Простор и облик2008Универзитет у Београду Архитектонски факултетСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада20.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда20.00
Практични део испита - задацинеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Зековић др Миљана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Момиров Маја
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Илић Владимир
Стручни сарадник-Лаборант

Аудиторне вежбе