Предмет: Дискретна математика (17 - SE0009)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областТеоријска и примењена математика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за опште дисциплине у техници
Програм предмета

Програм се примењује од 15.11.2012..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Алгебрадада
Основни циљ предмета јесте оспособљавање студената на апстрактно мишљење и стицање основних знања из области класичних комбинаторних објеката, некласичних комбинаторних објеката и теорије графова. Студенти ће учити да класификују проблеме из комбинаторике, а затим и да их их решавају користећи познате комбинаторне методе, кроз усвајање теоријских знања и решавање практичних примера. Кроз учења познатих појмова и тврђења из теорије графова, студент ће бити оспособљен да поставља графовске моделе из примена у дрругим дисциплинама (нпр. рачунарству и транспорту). Особине графова биће прецизно математички доказане, са циљем да студент овлада техникама доказивања.
Као исход предмета, студенти ће поседовати основна знања из области класичних комбинаторних објеката, некласичних комбинаторних објеката и теорије графова, уз чега ће њихова способност апстрактног размишљења и вештина доказивања бити у великој мери унапређена. Студенти ће бити способни да препознају комбинаторике објекте и да их решавају познатим методама, као и да поставља графовске моделе из примене.
Класични комбинаторни објекти (пермутације, варијације и комбинације са и без понављања), партиције скупова, Стирлингови бројеви, рекурентне формуле, генеративне функције, основни појмови теорије графова, повезаност графова, специјалне класе графова, изоморфизам графова, матрице суседства, операције над графовима, стабла, планарни графови, Ојлерови и Хамилтонови графови.
Предавања се изводе динамично и интерактивно. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним и репрезентативним примерима ради лакшег разумевања градива. На вежбама, која прате предавања, раде се карактеристични задаци и продубљује се изложено градиво са предавања. Поред предавања и вежби редовно се одржавају редовне консултације и групне консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Tošić RatkoKombinatorika1999Univezitet u Novom SaduСрпски језик
И. Бошњак, Д. Машуловић, В. Петровић, Р. ТошићЗбирка задатака из теорије графова2006Универзитет у Новом Саду, Нови СадСрпски језик
Robin J. WilsonIntroduction to Graph Theory1996Robin WilsonЕнглески
Д. Машуловић, М.ПецхЗбирка задатака из комбинаторике2015<Природно-математички факултет, Департман за математику и информатикуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Пантовић др Јованка
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Теофанов др Љиљана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Цигановић Радојка
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе