Predmet: Tehnologije prerade polimernih materijala, oprema i alati (17 - PMS511)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastTehnologije plastičnog deformisanja, aditivne i virtuelne tehnologije
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 05.09.2017..

Cilj ovog predmeta je: sticanje znanja iz oblasti tehnologija oblikovanja plastike (polimera), upoznavanje tehničko-tehnoloških karakteristika i konstrukcija pojedinih tipova mašina i uređaja za preradu plastike, sticanje znanja iz oblasti projektovanja i konstrukcije alata za tehnoilogije oblikovanja plastike, primena savremenih tehnoloških metoda i računara (Computer Aided Enginereing) u navedenim oblastima.
Sticanje neophodnih znanja za samostalno projektovanje tehnološklih postupaka oblikovanja plastike, konstrukciju neophodnih alata i izbor opreme.
Uvod u tehnologije oblikovanja plastike, pojmovi i definicije. Metode oblikovanja plastike: kontinualni i ciklični postupci, toplo i hladno oblikovanje plastike, proizvodnja penastih proizvoda, tehnologije oblikovanja gume. Uvod u mašine za oblikovanje plastike, vrste mašina i uređaja za plastiku. Mašine za kontinualne postupke, mašine cikličnog dejstva. Mašine za injekciono presovanje plastike. Mašine za toplo oblkovanje plastike. Alati za oblikovanje plastike, uvod, osnovni pojmovi, definicije.Standardizacija elemenata alata. Primena savremenih metoda za projektovanje i konstruisanje alata za plastiku. Alati za injekciono presovanje plastike.Alati za toplo oblikovanje plastike. Alati za ekstruziju. Alati za preradu gumenih proizvoda.
Nastava se izvodi uz aktivno učešće studenata na predavanjima i vežbama. Na predavanjima se prezentuju tehnologije oblikovanja plastike, njihova primena, teorijske osnove i principi projektovanja tehnoloških postupaka, daju se smernice za konstruisanje različitih tipova alata, vrši se prikaz mašina, njihova klasifikacija i kriterijum za izbor.Na vežbama se projektuju procesi oblikovanja plastike,vrši izbor odgovarajuće opreme za oblikovanje plastike, proveravaju teorijska rešenja parametara pojedinih procesa oblikovanja plastike, vrši se simulacija tih procesa i provera projektovanog tehološkog postupka. Sprovodi se obuka za rad u softverskom paketu Moldex3D. Takođe se studenti upoznaju sa postupkom konstruisanja konkretnih primera alata za plastiku primenopm softverskih paketa Solid Edge. Upoznavanje pojedinih tehnoloških metoda i odgovarajuće opreme i alata izvovi se kroz posete specijalizovanim preduzećima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Rogić A., Čatić I., Godec D.Polimeri i pokimerne tvorevine2008Društvo za plastiku i gumu, ZagrebSrpski jezik
Strong, B.A.Plastics: Materials and Processing2000New Jersey: Prentice Hall, New JerseyEngleski
Friedrich JohananberKunststoff Maschinen Fuhrer1999Nemački
Mašković, Lj., Maksimović, R.Polimerni materijali : fizička svojstva i neki aspekti primene1997Policijska akademija, BeogradSrpski jezik
Rogić, A., Čatić, I.Injekcijsko prešanje polimera1996Društvo plastičara i gumaraca, ZagrebHrvatski
Perošević, B.Kalupi za injekciono presovanje plastomera (termoplasta)1995Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada40.00
Završni ispit - I deoneda25.00
Završni ispit - II deoneda25.00
Prezentacijadada10.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Skakun dr Plavka
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Skakun dr Plavka
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Skakun dr Plavka
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe