Predmet: Laboratorija iz industrijskih pogona (12 - EOS21)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastEnergetska elektronika, mašine i pogoni
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Osnovni cilj predmeta je sticanje znanja vezanih za primenu energetske elektronike u industrijskim pogonima, analiza struktura elektromotornih pogona, tipova i vrste merne i senzorne opreme, programabilnih logički kontroleri i nadzorni sistemi.
- poznavanje vrsta pretvarača energetske elektronike i načina analize njihovog rada - poznavanje tehnika akvizicije i obrade signala u industrijskom okruženju - poznavanje načina kontrole i vođenja industrijskih procesa
Uvod. Projektovanje uređaja energetske elektronike za pogon i industriju. Mesto i značaj modelovanja energetskih pretvarača i pogona. Klasifikacija simulacionih alata. Metode simulacije sistema energetske elektronike u regulisanim pogonima. Metode modelovanja energetskih pretvarača. Idealizacije i aproksimacije. Opšti tipovi pretvarača. Mesto i značaj uređaja energetske elektronike u pogonima. Naizmenične mašine u industriji. Tehnike impulsno širinske modulacije. Skalarna i vektorska kontrola. Opšte karakteristike frekventih regulatora. Senzori u industriji. Vrste i tipovi. Programabilni logički kontroleri. Industrijske mreže. Nadzorni i akvizicioni sistemi. Postupak izrade uređaja. Pakovanje i zaštita. Zračenje i viši harmonici – elektromagnetna kompatibilnost (EMC). Tehnička dokumentacija. Standardi i testiranje.
Predavanja i laboratorijska vežbanja su usmerena na upoznavanje i samostalno rukovanje savremenim elementima industrijske automatizacije. Predviđa se poseta fabrikama u cilju potpunog razumevanja gradiva koje je teorijski izlagano i praktično proveravano na laboratorijskim vežbanjima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
V.Vasić, Đ. OrosEnergetska elektronika u pogonu i industriji2012FTN, Novi SadSrpski jezik
B.DokićEnergetska elektronika-pretvarači i regulatori1999ETF – Banja LukaSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada60.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Čorba dr Zoltan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Milićević dr Dragan
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Todorović dr Ivan
Docent

Laboratorijske vežbe