Припремна настава за упис на Графичко инжењерство и дизајн


03.03.2022. - 14:15 

Драги будући студенти, због великог интересовања за организовањем припремних часова за полагање дела пријемног испита провера склоности (другог дела пријемног испита) на студијском програму Графичко инжењерство и дизајн, Департман за графичко инжењерство и дизајн ове године организује припремне часове.

Припремни часови за полагање дела пријемног испита за упис на основне академске студије Графичког инжењерства и дизајна држаће професори и асистенти који су запослени на департману.

Истичемо да је циљ припремне наставе да полазници стекну нова знања и прошире постојећа која ће им помоћи у припреми за полагање дела пријемног испита. Кроз припремне часове полазници ће стећи знања која ће им свакако бити од помоћи и за касније студирање на овом студијском програму.

Тематске области које ће се обрађивати на часовима припремне наставе биће из унапред задате литературе и то су оне тематске области које покривају домен питања у делу пријемног испита провера склоности. Списак поменуте литературе биће доступан на сајту факултета.

Врло је важно да напоменемо да похађање припремне наставе ни у ком случају није нити обезбеђење нити гаранција уписа.

Припремна настава ће се се одржати у трајању од 28 школских часова. Одржавање наставе планирано је суботама од 10:00 до 13:00 часова (блок од 4 школска часа), online,  преко MS Teams апликације.
Почетак припремне наставе је планиран за 02.04.2022. године а завршетак 28.05.2022. Због ускршњих празника, нерадне суботе биће 16.04. и 23.04.2022.

У случају потребе и интересовања полазника, у  јуну месецу ће бити одржан додатни курс у истом обиму (28 школских часова) о чему ће информације бити накнадно објављене.

Цена похађања припремне наставе износи 10.000,00 дин по кандидату.
Моле се сви заинтересовани кандидати да доказ о уплати (са именом полазника и e-mail адресом), скениран или фотографисан, пошаљу најкасније до 28.03.2022. године до 18:00 часова на e-mail: grid.pripremna.nastava@gmail.com.
На e-mail наведен на уплатници кандидати ће добити инструкције и приступни линк за online праћење предавања.

Кандидати уплату могу извршити на следећи рачун:
Жиро рачун: 840-1710666-12
Број модела: 97
позив на број:  8105501005
сврха уплате: припремни часови за полагање дела пријемног испита провера склоности - ГРИД
прималац: ФТН, Нови Сад, смер ГРИД


Инструкције за уплату из иностранства:
Износи из иностранства морају бити уплаћени у валути ЕУР: 85 EUR
При уплати је обавезно навести уз приложене инструкције дате у наставку и позив на број као и сврху уплате: припремни часови за полагање дела пријемног испита провера склоности – ГРИД 8105501005
Инструкције за уплату у банци

Трошкове банкарских провизија и трансакције плаћа уплатилац, што је важно напоменути при уплати у банци.
За све додатне информације можете се информисати од 8 до 14 часова, на бројеве телефона + 381 21 485-2623 или + 381 64 205 16 91 или на email адресу dedijer@uns.ac.rs.




СПИСАК ЛИТЕРАТУРЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА

Ликовна култура, за гимназије и средње стручне школе, Видосава Галовић и Бранка Гостовић, Завод за уџбенике Београд, 2021.
Графичко обликовање и писмо, за графичку и ликовну струку, Слободан Недељковић, Миодраг Недељковић, Завод за уџбенике
Рачунарство и информатика за 1. разред средње школе, Никола Клем, Завод за уџбенике, Београд, 2013.
Рачунарство и информатика за 4. разред гимназије, Душа Вуковић, Станка Матковић, Мијодраг Ђуришић, Завод за уџбенике, Београд, 2016. (Области: Локалне рачунарске мреже, Wеб технологије)
Рачунарство и информатика за 1. разред гимназија и средњих стручних школа, Мирсад Имамовић, Завод за уџбенике, Београд, 2014.
ОБЛАСТИ: Рачунарство и информатика; Рачунарски системи; Основна структура рачунара: процесор, меморије (врсте и улога различитих меморија), улазно-излазни уређаји (врсте и намене различитих улазно-излазних уређаја), као и комуникацију између њих; Компоненте хардвера рачунарског система; Софтвер; Оперативни систем; Елементи графичког корисничког интерфејса и интеракција са њима; Апликативни програми; Рачунарске мреже; Средства и методе заштите рачунарских система; Интернет; Сервиси интернета; Безбедност и приватност на интернету.
Хемија 1, Недељковић Татјана, Уџбеник за први разред гимназије, Логос, 2020. (или било који Уџбеник из Хемије за први разред гимназије)
Хемија 2, Рајић Снежана, Уџбеник за други разред гимназије природно-математичког смера, Логос, 2020. (ОБЛАСТИ: Метали с-, п- и д- блока периодног система елемената.)
Хемија за четврти разред гимназије, Петровић, Јулијана, Велимировић, Смиљана, , Завод за уџбенике и наставна средства, Београд (ОБЛАСТИ: Добијање целулозе, Производња хартије, Природни и синтетски полимери, Боје.)
Физика за први разред гимназије (Физика 1), Милан О. Распоповић, Завод за уџбенике ИЛИ Физика за 1. разред четворогодишњих средњих стручних школа,  Милан О. Распоповић и Татјана М. Бобић, Завод за уџбенике (ОБЛАСТИ: Основне физике (физичке величине, основне и изведене величине); Основни физички закони, Познати физичари.)
Физика за трећи разред гимназије општег и природно-математичког смера (Физика 3), Милан О. Распоповић, Завод за уџбенике ИЛИ Физика за 2. разред четворогодишњих средњих стручних школа,  Милан О. Распоповић и Татјана М. Бобић, Завод за уџбенике(ОБЛАСТИ: Оптика (таласна и геометријска оптика*, оптичка својства ока), Таласи (врсте и карактеристике таласа, електромагнетни таласи; Основни физички закони, Познати физичари.)*Геометријска оптика се не налази у Физици за 2. разред четворогодишњих стручних школа.
Физика за четврти разред гимназије општег и друштвено-језичког смера (Физика 4), Милан О. Распоповић, Завод за уџбенике (ОБЛАСТИ: Структура атома (Спонтана и стимулисана емисија светлости, ласери, холографија, полупроводници), Топлотно зрачење и фотони (Топлотно зрачење, Апсолутно црно тело, квантна природа електромагнетних таласа, фотоелектрични ефекат, честице-таласна природа светлости); Основни физички закони, Познати физичари.)