Predmet: Transportno-logističke osobine robe (06 - S019)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastIntegralni transport i logistika
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za saobraćaj
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Upoznavanje studenata sa osobinama u transportno-logističkim sistemima. Sticanje saznanja o: ambalažnim materijalima, ambalaži i pakovanju, transportnim i pretovarnim sredstvima u procesima pakovanja, skladištenja i transporta robe.
Poznavanje tehničkih, tehnoloških, bezbednosnih, ekonomskih, administrativnih i ekoloških uslova rukovanja, skladištenja i transporta robe upakovane u ambalažu koja je izrađena od raznih vrsta materijala, sa posebnim naglaskom na izbor transportne ambalaže, pakovanja i transportnih sredstava. Shvatanje posledica nepravilne i nedovoljne zaštite robe, kod pakovanja, skladištenja i transporta.
Klasifikacija materijala (metalni i nemetalni materijali) za izradu ambalaže. Funkcije i podela ambalaže u transportno-logističkim tokovima robe. Osobine i vrste ambalažnih materijala. Proizvodni procesi vezani za materijale, ambalažu i pakovanje. Oblici ambalaže. Sistemi pakovanja i podela mašina za pakovanje. Dizajn i konstrukcija ambalaže. Izbor i ispitivanje ambalaže. Propisi i standardi iz oblasti ambalaže i pakovanja. Zahtevi robe u fizičkoj distribuciji. Interakcija ambalaže sa: paletema, kontejnerima, skladištima i transportnim sredstvima. Tehnička sredstva za rukovanje u robnim tokovima. Povratni tokovi robe.
Predavanja, auditorne, grafičke i laboratorijske vežbe. Konsultacije oko izrade seminarskog rada.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Tepić, J., Tanackov, I., Stojić, G., Sremac, S.Poznavanje robe u transportu 22012FTN Izdavaštvo, Novi SadSrpski jezik
Tepić, J., Tanackov, I., Stojić, G., Sremac. Transportno-logističke osobine i tokovi robe2013FTN Izdavaštvo Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Kolokvijumdada40.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Đelošević Mirko
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Đelošević Mirko
Docent

Auditorne vežbe