Предмет: Програмирање и програмски језици (17 - H207)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПримењене рачунарске науке и информатика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Овладавање основним програмским вештинама на примеру програмског језика Ц.
Стечена знања и вештине користи за решавање проблема из основне струке, самостално или у групи.Моделовање решења проблема применом структурираних техника, структурирање података посебно на нивоу битова, развој детаљног решења, кодирање решење на програмском језику Ц, активно учествовање у софтверским развојним тимовима негујући софтверски инжењеринг.
Фазе развоја програма једноставног понашања. Генерације програмских језика и стилови. Развој и извршавање Ц програма. Основна структура Ц програма: алфабет, идентификатори, претпроцесорске директиве, декларације константи, типова и променљивих. Типови података Ц језика: скалари, индексирани типови и слогови/структуре. Ц оператори, изрази и управљачке структуре. Ц функције, рекурзије и макрои. Стандардне функције улаза и излаза. Рад са Ц датотекама, текстуалним и бинарним.
Предавања, рачунарске вежбе, консултације. Градиво предмета је организовано у 2 целине које се проверавају у форми 2 теста током предавања. На вежбама се креирају Ц програми који користе статичке и динамичке структур података чији се квалитет вреднује. Успешно решене вежбе су услов за излазак на испит. Испит се полаже у усменој форми. Освојени бодови са испита, тестова и обавеза са вежби се сабирају формирајући коначну оцену..
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Иветић, Д.Структурирани приступ програмирању: инжењеринг, алгоритми и програмски језици Paskal и C2005Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Краус Л.Програмски језик "C"2000Академска мисао, БеоградСрпски језик
Краус Л.Решени задаци из програмског језика "C"2014Академска мисао, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада50.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Драган др Дину
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Анишић Хелена
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Делић Ања
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе