Predmet: Inovacione tehnologije i proizvodni dizajn (17 - PMS514)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastProcesi obrade skidanjem materijala
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 10.08.2017..

Sticanje osnovnih znanja iz oblasti naprednih tehnologija obrade rezanjem i opravdanosti njihove primene u praksi, kao i sticanje osnovnih znanja iz oblasti proizvodnog i industrijskog dizajna.
Nadogradnja stečenih znanja na prethodna znanja o izučavanim tehnologijama obrade rezanjem u cilju osposobljavanja studenata za efikasno rešavanje proizvodnih problema. Stečena znanja treba da omoguće dizajnerima, projektantima i konstruktorima da uspešno projektuju proizvode, koji pored funkcionalnosti i ekonomičnosti treba da zadovolje i estetske zahteve.
Pokretački faktori u inovacionim tehnologijama obrade. Napredni materijali reznih alata. Obradljivost inženjerskih materijala. Osnovne primene naprednih tehnologija obrade (izrada alata za plastiku, izrada mikroproizvoda, izrada monolitnih delova). Obrade rezanjem tvrdih materijala. Održivi obradni procesi (suve i polusuve obrade, niskotemperaturne obrade, obrada rezanjem pomoću mlaza visokog pritiska). Hibridni procesi obrade (ultrazvukom podržano rezanje, laserom podržano rezanje, plazmom podržano rezanje). Multitasking i obrade u jednom prolazu (hodu). Napredno modeliranje i optimizacija procesa obrade rezanjem.Pojam dizajna i njegov istorijski razvoj. Značaj dizajna. Uvod u proces dizajniranja.Osnovni pojmovi u dizajnu.Univerzalni dizajn. Održivi dizajn. Pojam proizvoda.Faktori koji utiču na dizajn proizvoda. Principi i elementi dizajna. Izražajna sredstva u industrijskom dizajnu: vrsta, kvalitet i boja materijala i postupak obrade. Dizajn, funkcionalnost, ergonomija, estetika i tehnologičnost industrijskog proizvoda. Dizajn novog proizvoda-proces inovacije proizvoda.
Nastava se izvodi interaktivno u vidu predavanja, laboratorijskih i računarskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja gradiva. Na laboratorijskim vežbama se prakticno primenjuju stečena znanja na rapoloživoj laboratorijskoj opremi. Na računarskim vežbama se vrši upotreba informaciono komunikacionih tehnologija u ovladavanju znanjima iz posmatranog područja. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Sekulić MilenkoInovacione tehnologije2016SkriptaSrpski jezik
Grzesik W.Advanced Machining Processes of Metallic Materials-Theory, Modelling and Applications2008Elsevier Science LtdEngleski
Klocke F.Manufacturing Processes 1-Cutting2011Springer-Verlag Berlin HeidelbergeEngleski
Kuzmanović, S.Industrijski dizajn2008Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Fruht M.Dizajn u proizvodnji1987Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Trent, E.M.Metal Cutting1977Butterworhs, LondonEngleski
Gostimirović, M.Baza podataka obradnih procesa2013Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Kovač, P.Metode planiranja i obrade eksperimenta2011Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Sekulić dr Milenko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Savković dr Borislav
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Sekulić dr Milenko
Redovni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Sekulić dr Milenko
Redovni profesor

Računarske vežbe