Предмет: Биомеханика кардиоваскуларног система (12 - M45991)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМеханика континуума
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Намера наставника је да кроз овај курс студент:- разуме како методи механике могу применивати у анализи проблема биосистема који су комплекснијии у принципу слабије дефинисани од техничких које углавном еине једноставне геометријске форме),- разуме како се механичке функције повезују садругим функцијама (биолошким, хемијским, електро, неуролошким) у људском телу,- разуме како старење, болест и траума утичу на промене механичких функција, - анализира конкретне механиеке моделе структура кардиоваскуларног система
После овог курса студент треба да је способан да:- повеже знање стечено у инжењерским курсевима механике са анализом биомеханичких система,- примени стечено знање у анализи кретања конкретних биомеханичких система, тј. да идентификује, формулише (идеализује практичне проблеме употребом одговарајуаег математичког модела) и реши проблем из области коју покрива садржај који следи,- комуницира и ради у мултидисциплинарном тиму-самостално вежба, марљиво ради и креативно размишља. - демонстрира разумевање и вештину као и да науеено употреби за дизајн нових решења био-инжењерских проблема.- уопштава конкретне механичке моделе и симулира нормална и патолошка стања за различите вредности параметара у моделу.
Структура кардиоваскуларног система. Основе биологије ћелије и понашања меких ткива. Биотранспортни процеси. Нормални артеријски зид. Структура и функција. Конститутивне једначине експерименталне методе мерења деформација. Анализа напона. Васкуларни поремећаји: хипертензија, интракранијалне анеуризме, атеросклероза, аортне анеуризме. Васкуларна адаптација. Нормално и остарело срце. Структура и функције. Осврт на структуру и функцију крви, плућа, бубрега и јетре. Осврт на нумеричке методе биомеханике континуума.
Предавања, аудиторне вежбе, рачунске вежбе. Домааи задаци, као метод провере разумевања уведених појмова и употребе уведених метода семогу радити и у групи. Практични део испита - два задатка студенти раде самостално. Међутим, студенти који редовно раде домаће задатке имају могућност да практични део - задатке, замене семинарским радом који се бави применом стечених знања у анализи кретања конкретних система. При томе се са сваком групом одржавају индивидуалне консултације. Током израде семинарског рада студенти проширују своје знање механике, математичке анализе, постају вештији у примени компјутерских метода, и употреби страног језика који користе. Испит се завршава усменим делом.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
J.D. HumphreyCardiovascular solid mechanics, cells tissues, and organs1999Springer, New YorkЕнглески
N. Ayache (ed.)Computational models for the human body2001Elsevier, AmsterdamЕнглески
K. A. Athanasiou, R.M. NatoliIntroduction to continuum biomechanics1999Morgan & ClaypoolЕнглески
C. KleinstreuerBiofluid Dynamics2003Taylor & Francis, Boca RatonЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Главарданов др Валентин
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Спасић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Граховац др Ненад
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Жигић др Миодраг
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Окука Александар
Асистент

Аудиторне вежбе