Predmet: Tehnička eksploatacija mašina (06 - M213)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastMotori sus
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Sticanje osnovnih teoretskih i praktičnih saznanja iz oblasti tribologije i triboloških sistema, teorije podmazivanja, trošenja i oštećenja površina, antifrikcionih materijala, maziva, motorskih goriva i drugih tehničkih tečnosti, kao i iz teorije pouzdanosti i njene primene u eksploataciji i održavanju mašina.
Osposobljenost za rutinsko korišćenje stečenih znanja i veština u samostalnom ili timskom radu, kao i sposobnost daljeg usavršavanja u kompleksnoj oblasti tehničke eksploatacije mašina.
Osnovi tribologije. Pojam i definicije tribologije i triboloških sistema. Karakteristike triboloških površina: struktura, geometrija i oblik triboloških površina, odnosi triboloških površina u kontaktu. Trenje. Teorije podmazivanja: granično, potpuno i mešovito podmazivanje. Trošenje i oštećenje površina: definicije i klasifikacije. Mehanička trošenja: adhezivno habanje, abrazivno habanje, strujna erozija, habanje usled zamora, električna erozija. Ostali vidovi trošenja i oštećenja površina materijala: hemijsko, termičko i biološko trošenje. Laki metali i antifrikcione legure. Maziva ulja i masti: sastav, fizičko-hemijske osobine, dijagnostika i kriterijumi za zamenu, klasifikacije i specifikacije po reološkim i radnim osobinama. Organizacija službe podmazivanja i njeni zadaci. Skladištenje i distribucija maziva. Rukovanje mazivima. Otpadna (korišćena) mazivima i postupci sa njima. Motorska goriva i druge tehničke tečnosti. Pouzdanost i primena pouzdanosti u eksplaoataciji i održavanju mašina.
Usmeno izlaganje materije, praćeno odgovarajućim slikama, šemama i dijagramima. Auditorne vežbe su računske i pokazne, a laboratorijske se izvode pomoću odgovarajuće laboratorijske opreme u laboratoriji ili odgovarajućim servisno-remontnim radionicama.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Klinar IvanTehnička eksploatacija mašina2006FTN, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada15.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Klinar dr Ivan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Dorić dr Jovan
Redovni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Vujičić Luka
Saradnik u nastavi

Laboratorijske vežbe