Predmet: Inženjerstvo površina (17 - P210)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastLivenje, termička obrada, inženjerstvo površina i nanotehnologije
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za proizvodno mašinstvo
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Sticanje znanja iz oblasti inženjerstva površina neophodnih za izbor odgovarajućih površinskih tretmana za poboljšavanje fizičkih osobina alata i delova. Upoznavanje sa tehnikama za modifikaciju površinskih slojeva materijala. Upoznavanje sa tehnikama za nanošenje materijala u vidu tankih prevlaka. Upoznavanje sa vrstama i osobinama tankih prevlaka. Upoznavanje sa tehnikama karakterizacije modifikovanih slojeva i tankih prevlaka.
Po uspešnom završetku ovog kursa studenti su u stanju da: 1. nabrajaju, opisuju i upoređuju postupke modifikacije površinskih slojeva; 2. nabrajaju, opisuju i upoređuju postupke nanošenja tankih prevlaka; 3. navode i opisuju parametre ključne za određeni postupak modifikacije površinskih slojeva, tj. postupak nanošenja tankih slojeva; 4. navode vrste tankih prevlaka i njihove osobine i daju primere primene; 5. nabrajaju, opisuju i upoređuju postupke karakterizacije površinskih slojeva i tankih prevlaka; 6. za konkretni površinski tretman ili prevlaku biraju tehnike karakterizacije njihovih osobina; 7. navode i opisuju mehanizme trenja i habanja; 8. prepoznaju vidove habanja i predviđaju koje su fizičke osobine neophodne za umanjenje habanja i povećanje trajnosti određenog alata ili komponente; 9. analiziraju alat/deo i u skladu sa neophodnim fizičkim osobinama, geometrijom alata/dela i obimom proizvodnje izaberu odgovarajući površinski tretmant i/ili materijal tanke prevlake.
Značaj i primena inženjerstva površina. Osnovni pojmovi plazme. Modifikacija površinskih slojeva jonskim bombardovanjem. Modifikacija površinskih slojeva plazma difuzionim procesima. Tehnike nanošenja tankih prevlaka. Dijamantske prevlake. Prevlake od dijamantu sličnog ugljenika. Prevlake od kubnog bor-nitrida. Termalne barijere. Tvrde keramičke prevlake. Nanokompozitne prevlake. Tehnike ispitivanja površinskih slojeva i tankih prevlaka. Osnovi tribologije. Primena prevlake kod alata i delova.
Nastava se izvodi interaktivno u vidu predavanja i laboratorijskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima iz prakse radi lakšeg razumevanja gradiva. Kada gradivo to dozvoljava na predavanjima se pokušava inicirati diskusija između studenata kako bi se povećala motivacija, proširilo razumevanje materije, proširile perspektive i raščistile potencijalne nejasnoće. Na vežbama se produbljuje gradivo izloženo na predavanjima i praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Kakaš, D., Zlatanović, M.Plazma depozicija zaštitnih prevlaka1994Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Škorić, B., Kakaš, D.Karakterizacija površina mikro i nano prevlaka2010Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Panjan, P., Čekada, M.Zaščita orodij s trdimi PVD-prevlekami2005Institut "Jožef Stefan", LjubljanaSlovenački jezik
H. Frey, H.R. KhanHandbook of Thin-Film Technology2015SpringerEngleski
K. Holmberg, A. MatthewsCoatings Tribology: Properties, Mechanisms, Techniques and Applications in Surface Engineering2009ElsevierEngleski
Seshan K.Handbook of Thin Film Deposition2011ElsevierEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada20.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Škorić dr Branko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Terek dr Pal
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Bobić Zoran
Istraživač pripravnik

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Terek dr Pal
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe