Предмет: Технологија бетона - путеви (17 - GG21P)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областГрађевински материјали, процена стања и санација конструкција
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Материјали у грађевинарству 1дада
Материјали у грађевинарству 2дада
Упознавање са теоријским основама цемент и асфалт бетона, као композитних материјала. Стицање знања о специфичностима компонентних материјала (везива, пуниоци, додатци), својствима свежег и очврслог бетона и методама за њихово испитивање. Овладавање знањима о методологијама пројектовања састава цемент и асфалт бетона.Упознавање са традиционалним и савременим технологијама производње цемент и асфалт бетона, и поступцима уграђивања истих. Оспособљавање за израду пројекта бетона.
Стечено знање користи у стручним предметима на вишим годинама студија и у инжењерској пракси. Оспособљавање за: избор одговарајуће врсте цемент и асфалт бетона и пројектовање њиховог састава, за организовање бетонирања/асфалтирања путева, платоа, писти и других објеката нискоградње у нормалним и екстремним климатским условима и праћење и испитивање квалитета цемент и асфалт бетона током извођења бетонских радова и за израду пројекта бетона.
Основне компоненте цемент и асфалт бетона, са посебним нагласком на својства битуменских везива. Структура и својства свежег цемент и асфалт бетона (реолошка својства, технолошка својства, остала својства). Структура и својства очврслог цемент и асфалт бетона (микро и макро-структура, чврстоћа при притиску, чврстоћа на затезање, модул еластичности и поасонов коефицијент. Реолошка својства очврслогцемент и асфалт бетона. Посебна својства цемент и асфалт бетона (отпорност на дејство мраза, отпорност на дејство мраза и соли за одмрзавање, отпорност на хабање, водонепропустљивост). Пројектовање састава различитих врста бетона. Справљање, транспорт , уграђивање и неговање цемент и асфалт бетона. Поступци бетонирања/асфалтирања, путева, платоа, аеродромских писти и других објеката нискоградње. Контрола квалитета бетона. Пројекат бетона.
Предавања се изводе уз помоћ савремених техничких средстава: презентација у Поwер Поинт-у, коришћење филмских и графичких илустрација. У оквиру лабораторијских вежби студенти могу да виде поступке справљања бетона и испитивања основних својстава свежег и очврслог бетона и да учествују у појединим испитивањима. Део вежби је рачунски са задацима из грађевинске праксе. За све студенте је обавезна стручна екскурзија (Фабрика бетона, асфалтне базе, интересантни објекти у изградњи где се изводе бетонски радови). Испит се састоји из теоријског и практичног - писменог дела, а писмени део је елиминаторан. Писмени део испита обухвата рачунске задатке. Теоријски део испита се полаже усмено у испитним роковима, након положеног писменог дела испита.Током семестра у коме се слуша предмет, 40% теоријског дела се може положити кроз један колоквијум.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Мурављов, М.Основи теорије и технологије бетона1991Грађевинска књига, БеоградСрпски језик
Мурављов, М., Закић, Д.Технологија бетона : Збирка решених испитних задатака2003Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Мирјана Малешев Властимир Радоњанин,Технологија бетона - путеви, материјал са предавања2018аутори - предметни наставнициСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Графички раддада20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда40.00
Практични део испита - задацинеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Малешев др Мирјана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Драганић Сузана
Асистент-мастер

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Драганић Сузана
Асистент-мастер

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Булатовић др Весна
Доцент

Лабораторијске вежбе