Predmet: Građevinski materijali i konstrukcije (17 - URZP13)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastGrađevinski materijali, procena stanja i sanacija konstrukcija
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 22.10.2012..

Sticanje znanja o osnovnim svojstvima i primeni građevinskih materijala, vrstama konstrukcija i tehnikama građenja arhitektonskih objekata. Razumevanje uzajamnih veza između odabranog građevinskog materijala, konstrukcije i načina građenja.
Student poseduje teorijska i stručna znanja o osnovnim svojstvima građevinskih materijala, mogućnostima njihove primene, o osnovnim elementima i vezama različitih konstrukcijskih sistema i ograničenjima njihove primene, kao i o prednostima i nedostacima montažnog i monolitnog načina građenja. Sposobnost sinteznog shvatanja materijala za građenje, različitih konstruktivnih sistema i metoda građenja.
Vrste ispitivanja građevinskih materijala. Struktura i sastav materijala. Osnovna svojstva građevinskih materijala (opšta i specifična svojstva, fizička i mehanička). Osnovni konstrukcijski građevinski materijali (istorijat, definicije, podela). Elementi zgrade (noseća konstrukcija, pregrade, omotač, instalacije). Spoljne i unutrašnje sile i uslovi ravnoteže. Elementi noseće konstrukcije - konstruktivnog sistema. Veze i oslonci. Linijski elementi konstrukcije (stubovi, grede, lukovi, rešetke, ramovi). Površinski elementi konstrukcije (ploče, zidovi, svodovi, ljuske). Temelji objekata (plitki i duboki temelji). Vrste i izbor konstruktivnog sistema u zavisnosti od upotrebljenog materijala za građenje i načina građenja (masivni, skeletni i mešoviti). Podela konstrukcija prema načinu građenja i tehnike građenja monolitnih, montažnih i montažno-monolitnih konstrukcija.
Predavanja, auditorne i laboratorijske vežbe i konsultacije. U toku predavanja i vežbi vrednuju se uloženi trud i napredovanje studenta, kao i izrada domaćeg zadatka i grafičkog rada. Ispit je organizovan u vidu testa koji se sastoji od velikog broja kratkih teorijskih pitanja i računskih zadataka. Delovi gradiva se mogu polagati preko dva kolokvijuma
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Ivan LukićGrađevinski materijali i konstrukcije - skripta sa predavanja2007autorSrpski jezik
Muravljov, M.Građevinski materijali2007Građevinski fakultet, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada10.00
Grafički raddada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Lukić dr Ivan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Džolev dr Igor
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Nožica Tanja
Asistent

Auditorne vežbe