Предмет: Инжењерске комуникације, логистика и интелектуална својина (12 - EIIKL)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областЕлектрична мерења
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2011..

Стицање неопходног знања из области инжењерских комуникација и логистике и њима припадајућих области, као услова за ефектно и ефикасно пословање организације. Стицање основних знања из области интелектуалне својине и заштите интелектуалне својине.
Савремено функционисање пословних система почива на савременим методама и поступцима, односно на примени системског и процесног приступа у пројектовању и вођењу организације. У томе значајну улогу имају инжењерске комуникације, као основни механизам споразумевања, а такође и логистика, као подршка процесима организације да би она постигла дефинисане циљеве с оптималним коришћењем ресурса. Савремено пословање и учешће на тржишту захтева примену савремених метода и поступака за одговарајућу заштиту интелектуалне својине. Студенти ће бити оспособљени да препознају потребу и методе заштите интелектуалне својине у области свог рада и да учествују у одговарајућим поступцима у сврху заштите интелектуалне својине.
Појмови комуникација. Комуникациони системи. Порука и информација. Количина информација. Обележја информације. Извор информација. Пренос поруке. Сврха и задаци преноса поруке. Модели комуникационих система. Пријем и коришћење порука. Чување порука. Сметње у комуникацијама. Методе и поступци комуникација. Комуникације у организацији. Видови инжењерских комуникација. Појам, место и улога логистике. Логистика инжењера процесима стварања и коришћења производа. Кадар и организација логистике. Логистика набавке. Логистика унутрашњег транспорта. Логистика складиштења. Логистика продаје. Логистика паковања и испоруке производа. Логистика одржавања опреме. Логистика сервиса. Логистика у процесу посткоришћења производа. Логистика система заштите. Основи научног рада, систем научних и технолошких информација, интелектуална и индустријска својина, као сегменти логистике. Остали делови логистике инжењера. Појам интелектуалне својине. Појам заштите интелектуалне својине. Међународна и национална законска регулатива у области интелектуалне својине.
Предавања. Аудиторне вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Миле ПешаљевићИнжењерске комуникације и логистика1996ФТН Нови СадЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Презентацијадада10.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Спасић-Јокић др Весна
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Пјевалица др Небојша
Редовни професор

Предавања