Predmet: Softverski alati u elektroenergetici (Matlab) (06 - EOS16)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastEnergetska elektronika, mašine i pogoni
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 12.02.2009..

Cilj predmeta je da se izuče osnove programskog paketa MATLAB. Najpre je potrebno upoznati se sa MATLAB-ovim okruženjem i osnovnim funkcijama koje on pruža. Cilj je upoznati se sa mogućnostima ovog softvera, primenom matematičkih operacija, radom sa matricama, polinomima i ostalim matematičkim strukturama, crtanjem grafika, osnovnim tehnikama programiranja, rešavanjem sistema jednačina i modelovanjem sistema. Pored ovoga potrebno je detaljno izučiti Simulink i Power System Blockset. Svrha je savladati formiranje simulink modela, pokretanje i izbor koraka simulacije i osnovne elemente dodatnog modula Power System Blockset. U okviru toga cilj je savladati formiranje ekvivalentnih šema delova elektroenergetskog sistema i sklopova energetske elektronike, uključujući modelovanje električnih mašina. Potrebno je i korisnika upoznati sa grafičkim korisničkim interfejsom Powergui.
Studenti će se osposobiti da primenjuju programski paket MATLAB u projektovanju u elektroenergetici. Upoznaće se sa MATLAB-ovim okruženjem i osnovnim funkcijama koje on pruža. Studenti će savladati: primenu matematičkih operacija, rad sa matricama, polinomima i ostalim matematičkim strukturama, crtanje grafika, osnovne tehnike programiranja i modelovanje sistema. Pored ovoga dobiće neophodna znanja iz Simulink-a i Power System Blockset-a a to su: formiranje simulink modela, pokretanje i izbor koraka simulacije, formiranje ekvivalentnih šema delova elektroenergetskog sistema i sklopova energetske elektronike, uključujući modelovanje električnih mašina. Posebno će biti obrađena primena u obnovljivim izvorima električne energije.
Uvod u MATLAB. Aritmetičke operacije, Operacije sa nizovima. Matrice. Kompleksni brojevi. Polinomi. Programiranje u MATLAB-u. Crtanje grafika. Modelovanje sistema i simulacija. Modelovanje sistema u realnom vremenu. Primena MATLAB-a u sistemima automatskog upravljanja. Modelovanje dinamičkih sistema. Uvod u Simulink. Osnovna biblioteka elemenata. Okruženje. Postupak dobijanja modela. Izbor koraka simulacije i metode rešavanja modela. Pravljenje električnih šema koristeći Power System Blockset. Obrada rezultata simulacije. Primena MATLAB-a u obnovljivim izvorima električne energije (Vetroelektrane).
Predmet će se izučavati kroz izlaganje teoretskih principa na predavanjima i rešavanje odgovarajućih problema i praktičan rad u računarskom centru.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Amos GilatMATLAB 7 sa primerima2005Mikro knjiga, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Kolokvijumdada20.00
Kolokvijumdada20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Čorba dr Zoltan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vulić Slobodan
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Nikolić Vladimir
Asistent

Auditorne vežbe