Предмет: Писана и говорна комуникација у техници (17 - SES103)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областПримењене рачунарске науке и информатика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 10.11.2012..

Оспособљавање студената за говорну и писану професионалну комуникацију. Током курса, студенти треба да овладају "меким" вештинама за ефикасну и успешну пословну комуникацију. Студенти такође треба да стекну вештине академског писања и презентовања. Кроз курс студенти треба да стекну и вештину претраге и позивања на адекватну научну и стручну литературу у циљу поткрепљивања поруке коју желе да пренесу.
Након успешно завршеног курса, студент је стекао вештину писане и оралне комуникације садржаја релевантних за инжењерску струку на српском и енглеском језику. Студент је стекао вештину да се јасно и концизно изражава, као и да поруку коју жели да пренесе поткрепи адекватном научном и стручном литературом. Студент је стекао вештине академског писања и презентовања, као и смернице за писање дипломског рада. Студент је такође стекао вештине професионалне комуникације путем различитих канала (електронска пошта, телефон,...).
Структура и садржај семинарског, дипломског, мастер и научног рада; Елементи правописа и граматике српског и енглеског језика; Визуелна комуникација (изглед целокупног документа, начин презентације слика и табела у раду); Презентовање; Рад у алатима за обликовање текста (MS Word и LaTeX); Пословна кореспонденција (писање резимеа и извештаја; комуникација у тиму; комуникација путем различитих канала: електронска пошта, телефон, телеконференције); Елементи научног рада (претрага научне литературе, процес публикације рада, рецензирање и одговор на рецензије, цитирање стручне и научне литературе, вредновање часописа и конференција)
На предавањима, студенти добијају смернице о начину писања и усменог излагања садржаја. Главну окосницу предмета чини семинарски рад који студент треба да напише и усмено изложи. Као додатну вежбу, студент добија одабрани семинарски рад својих колега који је дужан да рецензира. Такође, студент треба да напише и свој резиме. Оцена практичног дела се формира на основу квалитета написаног семинарског рада, одржане презентације, рецензије и резимеа. Завршни део испита студенти полажу усмено.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Поповић, З.Како написати и објавити научно дело2014Академска мисао, БеоградСрпски језик
Gross, A., et al.Technical Writing2016Open Oregon Educational ResourcesЕнглески
Jeffrey, R.About Writing : A Guide2016Open Oregon Educational ResourcesЕнглески
Kepka, J.Oregon Writes Open Writing Text2016Open Oregon Educational ResourcesСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрана завршног раданеда30.00
Сложени облици вежбидада20.00
Семинарски раддада50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сливка др Јелена
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Ивановић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Сливка др Јелена
Ванредни професор

Рачунарске вежбе