Predmet: Servisno orijentisane arhitekture (17 - E2E40N)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastPrimenjene računarske nauke i informatika
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 24.07.2017..

Upoznavanje studenata sa konceptima servisno orijentisanih softverskih arhitektura (SOA) i osposobljavanje studenata za obradu XML dokumenata, kao i dizajn i razvoj softverskih komponenti za veb servise, REST servisei mikroservisne arhitekture.
Poznavanje SOA, XML i srodnih tehnologija, JSON formata i standarda za gradnju komponenti servisnih arhitektura (veb servisa, REST servisa, mikroservisnih komponenti). Student je kompetentan da projektuje sisteme zasnovane na principima SOA, korišćenjem XML dokumenata, JSON fomatiranih dokumenata,kao i da projektuje servisne komponente u skladu sa važećim standardima.
XML: pregled, sintaksa, struktura dokumenata. Standardi za specifikaciju strukture dokumenata i njihovu programsku obradu i transformacije. Veb servisi: pregled koncepata, dostupne tehnologije za implementaciju. Standardi veb servis komponenti. Integracija informacionih sistema pomoću veb servis komponenti: protokoli za koordinaciju, kompozicija servisa. Standardi i primene veb servisa u sistemima elektronskog poslovanja. REST servisi, mikroservisne arhitekture.
Predavanja; Računarsko-laboratorijske vežbe; Konsultacije. Ispit je usmeni. Ocena ispita se formira na osnovu uspeha sa odbrane projekta i usmenog ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
V. GeroimenkoDictionary of XML Technologies and the Semantic Web2004Springer-VerlagEngleski
G. Alonso, F. Casati, H. Kuno, V. MachirajuWeb Services: Concepts, Architectures and Applications2004Springer-VerlagEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada50.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Zarić dr Miroslav
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Slivka dr Jelena
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Todorović Nikola
Asistent

Računarske vežbe