Предмет: Основе индустријског инжењерства (17 - IM1001)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Предмет Основе индустријског инжењерства је полазни предмет у проучавању, разумевању и пројектовању комплексних система и процеса у подручју индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента. Образовни циљ је овладавање основним знањима о инжењерству и системском погледу на свет, са нагласком на примену тог приступа на производне и услужне пословне системе. Циљ предмета је да дипломирани инжењер менаџмента стекне компетенције како би био у могућности да самостално изведе инжењерску анализу различитих производних и пословних система.
Студенти који одслушају предмет и положе испит су оспособљени да уоче компоненте производних и услужних система, схвате релације између њих, анализирају основне функције предузећа као сложеног динамичког система и уоче његову политику, план и програм. Дипломирани инжењер менаџмента стиче компетенције за анализу различитих производних и пословних система.
Индустријско инжењерство и теорија система. Системи и карактеристике система. Основне величине и стања система. Функција система и токови у систему. Структура система. Услови околине. Динамичко моделирање производних система. Управљање системом. Изазови индустријског инжењерства у новом миленијуму.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима примене системског прилаза на производне и услужне системе и аудиторне вежбе у оквиру којих се преко студија случаја различитих производних и услужних система у малим групама разрађују поједине теме са предавања.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ћосић, И., Шешлија, Д., Видицки, П.Основе индустријског инжењерства и менаџмента2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Michael C. JacksonSystems Thinking: Creative Holism for Managers 2003John Wiley&Sons Ltd, EnglandЕнглески
Williams, Bob, and Richard HummelbrunnerSystems concepts in action: a practitioners toolkit2010Stanford University Press, USAЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Тасић др Немања
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Видицки др Предраг
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Станојевић Милош
Асистент

Аудиторне вежбе