Предмет: Основе рачунарских технологија (17 - Z201A)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областРачунарска техника и рачунарске комуникације
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Циљ изучавања наставног предмета је да студенти на адекватан начин упознају савремене информационе технологије и могућност њихове примене у инжењерству заштите животне средине и заштите на раду, да стекну основне елементе информатичке писмености, да овладају методама и техникама рада са средствима информационих технологија и да науче да користе неке од стандардних апликативних решења са фреквентном употребом у инжењерској пракси.
Студенти ће овладати техникама употребе: оперативних система, програма за обликовање текста, програма за табеларно приказивање и графичко презентовање података, програма за обликовање презентација и основних сервиса Интернета. Упознаће се и са основном архитектуром и логиком функционисања рачунарског система што ће им омогућити да самостално користе средства информационих технологија.
Основни појмови из области примене информационих технологија. Системи за приказивање података. Основна архитектура и логика функционисања рачунарског система: основне компонете, њихове функције, карактеристике и понашање, предности и ограничења - упоредна анализа. Микрорачунари. Оперативни системи и технике употребе. Појам и компоненте информационог система. Појам, компоненте и примена геоинформационих система. Увод у рачунарске мреже и технике њиховог коришћења. Интернет сервиси и технике употребе. Појам програмског система и области примене. Технике коришћења: програма за обликовање текста, програма за табеларно приказивање и графичко презентовање података и програма за обликовање презентација. Појам информационог друштва, поверење у информационом друштву (сигурност, приватност, интелектуална својина). Технолошке и друштвене перспективе: предности и недостаци информационог доба.
Настава предавања је фронтална и подразумева примену најсавременијих дидактичких средстава и метода. Настава вежбања се у целини изводи у специјализованим вежбаоницама са рачунарском подршком.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ристић, С. и др.Увод у инжењерство информационих система2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Митић Н.Основи рачунарских система2003ЦЕТ БеоградСрпски језик
Shelly B. G., Vermaat E. M.Discovering Computers - Fundamentals 2011 Edition2011Course TechnologyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада15.00
Сложени облици вежбидада15.00
Сложени облици вежбидада5.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Андерла др Андраш
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Тодорић Анђела
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Гутаи Андреа
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Дукић Валентина
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Јанко Александра
Асистент

Рачунарске вежбе