Predmet: Organizacija preduzeća (12 - IM1031)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Predmet se izučava u cilju sticanja opštih znanja i specifičnih veština za razumevanje značaja, suštine, prilaza u razvoju i postupaka organizovanja preduzeća te za primenu tih znanja i veština u radu na planiranju, organizovanju, vođenju i kontroli procesa u funkcijama preduzeća i u preduzeću kao celini, nezavisno od programa rada preduzeća i njegove delatnosti.
Studenti stiču opšta znanja i specifične veštine na osnovu kojih postaju kompetentni za: analizu procesa u preduzeću i njegove funkcionalne strukture, analizu činilaca preduzeća i njihove međusobne uslovljenosti, generisanje varijantnih rešenja i izbor najpovoljnije organizacione strukture preduzeća i rešavanje konkretnih organizacionih problema u vremenu funkcionisanja preduzeća u okolini - na tržištu.
Razvoj organizacije preduzeća; Položaj čoveka u procesu rada - čovek, rad i tehnologije; Misija, ciljevi i politike preduzeća; Činioci preduzeća, procesi u preduzeću i njihove međusobne veze; Podaci i baza podataka preduzeća; Osnovni tokovi u preduzeću; Organizacioni oblici i vrste organizacionih struktura; Oblikovanje efektivnih organizacionih struktura preduzeća; Tehnologija organizacije i promene u okolini.
Nastava na predmetu obuhvata: Predavanja sa analizom praktičnih primera organizacionih struktura konkretnih preduzeća; auditorne vežbe u okviru kojih se u vidu primera razrađuju organizacione metode i tehnike i izradu seminarskog rada koji predstavlja samostalan rad studenta - studiju slučaja konkretnog preduzeća iz ugla načina organizovanja. Seminarski rad se radi na vežbama i u vannastavnom vremenu.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Zelenović, D.Tehnologija organizacije industrijskih sistema - preduzeća2012Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih naukaSrpski jezik
Maksimović, R.Složenost i fleksibilnost struktura industrijskih sistema2003Fakultet tehničkih naukau Novom SaduSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumdane20.00
Kolokvijumdane20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Maksimović dr Rado
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Borocki dr Jelena
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Duđak dr Ljubica
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vidicki dr Predrag
Docent

Auditorne vežbe