Predmet: Informacioni i komunikacioni sistemi (12 - IM1029)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInformaciono-komunikacioni sistemi
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Nastavni predmet se izučava u cilju sticanja saznanja o mestu i ulozi informacionih i komunikacionih sistema u postupcima upravljanja realnim sistemima, o metodološkim putevima u analizi i projektovanju informacionih i komunikacionih sistema i glavnim segmentima njihove strukture. Slušaoci nastavnog predmeta se osposobljavaju za kompetentno učešće u procesima inženjeringa, reinženjeringa i dokumentovanja informacionih i komunikacionih sistema, kao i njihove evaluacije, eksploatacije i održavanja u funkciji.
Slušaoci nastavnog predmeta tokom kursa stiču kvalitetna znanja iz oblasti inženjeringa i reinženjeringa informacionih i komunikacionih sistema, praktično rade na zadacima iz oblasti analize sistema i modeliranja sistemskih struktura i u tom kontekstu ovladavaju korisnim veštinama i nizom namenskih, standardizovanih i širom sveta primenjivanih metoda, sredstava i alata za date namene.
Osnovni pojmovi i definicije. Inženjering i reinženjering informacionih i komunikacionih sistema. Životni ciklus informacionog sistema. Strateško planiranje razvoja i izgradnje IS. Analiza sistema – metode, tehnike i alati. Metodološki pristupi u razvoju i izgradnji IS. Modeliranje sistemskih struktura. Metode i sredstva modeliranja BP. Modeliranje programskih osnova. Tehničke osnove IS. Kadrovi za razvoj, eksploataciju i održavanje sistema. Testiranje i uvođenje sistema u funkciju. Održavanje. Dokumentovanje IS.
Nastava predavanja se izvodi frontalno i svaka tematska jedinica se bogato ilustruje primerima iz prakse. Nastava vežbanja je dominantno laboratorijska ( računarom podržana ), a u okviru vežbanja studenti izrađuju i obavezni ( seminarski ) rad.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Krsmanović, C.Projektovanje informacionih sistema - elektronska skripta2012Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Booch, G.Object oriented Analysis and Design1994Addison - WesleyEngleski
Pavlić, M.Sistem analiza i modeliranje podataka – Projektovanje informacionih sistema1990Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Marakas, G. M.System Analysis and Design2001System Analysis and DesignEngleski
Pressman, R.S.Software Engineering: A Practitioners Apprroach1987McGraw – Hill International EditionsEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Stefanović dr Darko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Miković Ivan
Asistent-master

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Mitrović Jovan
Istraživač pripravnik

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Lolić dr Teodora
Docent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Rafa Klara

Računarske vežbe