Predmet: Informacioni i komunikacioni sistemi (12 - IM1029)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInformaciono-komunikacioni sistemi
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Nastavni predmet se izučava u cilju sticanja saznanja o mestu i ulozi informacionih i komunikacionih sistema u postupcima upravljanja realnim sistemima, o metodološkim putevima u analizi i projektovanju informacionih i komunikacionih sistema i glavnim segmentima njihove strukture. Slušaoci nastavnog predmeta se osposobljavaju za kompetentno učešće u procesima inženjeringa, reinženjeringa i dokumentovanja informacionih i komunikacionih sistema, kao i njihove evaluacije, eksploatacije i održavanja u funkciji.
Slušaoci nastavnog predmeta tokom kursa stiču kvalitetna znanja iz oblasti inženjeringa i reinženjeringa informacionih i komunikacionih sistema, praktično rade na zadacima iz oblasti analize sistema i modeliranja sistemskih struktura i u tom kontekstu ovladavaju korisnim veštinama i nizom namenskih, standardizovanih i širom sveta primenjivanih metoda, sredstava i alata za date namene.
Osnovni pojmovi i definicije. Inženjering i reinženjering informacionih i komunikacionih sistema. Životni ciklus informacionog sistema. Strateško planiranje razvoja i izgradnje IS. Analiza sistema – metode, tehnike i alati. Metodološki pristupi u razvoju i izgradnji IS. Modeliranje sistemskih struktura. Metode i sredstva modeliranja BP. Modeliranje programskih osnova. Tehničke osnove IS. Kadrovi za razvoj, eksploataciju i održavanje sistema. Testiranje i uvođenje sistema u funkciju. Održavanje. Dokumentovanje IS.
Nastava predavanja se izvodi frontalno i svaka tematska jedinica se bogato ilustruje primerima iz prakse. Nastava vežbanja je dominantno laboratorijska ( računarom podržana ), a u okviru vežbanja studenti izrađuju i obavezni ( seminarski ) rad.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Krsmanović, C.Projektovanje informacionih sistema - elektronska skripta2012Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Booch, G.Object oriented Analysis and Design1994Addison - WesleyEngleski
Pavlić, M.Sistem analiza i modeliranje podataka – Projektovanje informacionih sistema1990Naučna knjiga, BeogradSrpski jezik
Marakas, G. M.System Analysis and Design2001System Analysis and DesignEngleski
Pressman, R.S.Software Engineering: A Practitioners Apprroach1987McGraw – Hill International EditionsEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Stefanović dr Darko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Miković Ivan
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Mitrović Jovan
Istraživač pripravnik

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Lolić dr Teodora
Docent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Rafa Klara

Računarske vežbe