Predmet: Osnove upravljanja projektima (12 - IM1028)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Upoznavanje studenata sa pojmom projekat i procesima upravljanja projektima kao neophodnim elementima kompetencije svih inženjera, a posebno inženjera menadžmenta. Usvajanje znanja o postojećim standardima i metodologijama upravljanja projektima u svim poslovnim područjima. Studenti će biti upoznati sa osnovnim procesima i alatima za pokretanje, planiranje, realizaciju, raspodelu zadataka i resursa, koordinaciju i praćenje realizacije projekta i finalnu analizu projekta. Cilj predmeta je integracija postojećih i sticanje novih znanja, upoznavanje sa novim alatima i tehnikama neophodnim inženjerima za uspešnu realizaciju projekata u različitim područjima delovanja.
Studenti će se pripremiti za učestvovanje u projektima, biće osposobljeni za samostalno rešavanje konkretnih zadataka i upoznati sa osnovnim problemima i postojećim rešenjima vezanim za upravljanje različitim tipovima projekata. Studenti će biti osposobljeni za učešće u upravljanju i realizaciji projekata i primenu međunarodno priznatih metodologija.
Osnovni pojmovi, projekat, upravljanje projektima, program i portfelj. Uvodna razmatranja o projektima. Pojam i značaj upravljanja projektima. Razlika između projektnog i procesnog/proizvodnog rada. Međunarodni standardi i metodologije za upravljanje projektima. Upravljanje obimom projekta. Upravljanje integracijom. Upravljanje vremenom. Upravljanje troškovima. Upravljanje kvalitetom projekta. Upravljanje resursima. Upravljanje komunikacijom na projektu. Upravljanje rizikom. Upravljanje nabavkom. Promene u preduzeću uslovljene projektima. Evaluacija projekta. Procesi savremenog upravljanja projektima.
Metod izvođenja nastave baziran je na multimedijalnim predavanjima i računarskim vežbama. Na predavanjima se daju osnovne informacije, objašnjavaju osnovni pojmovi i teorijske postavke, a kroz konkretne primere se objašnjava primena onog što je naučeno. U okviru vežbi nastava se obavlja u interaktivnoj formi, kroz korišćenje interneta, softverskih alata i templejta za učenje na daljinu i polaganje testova. Metod izvođenja nastave podrazumeva da se najmanje četrdeset procenata vremena posveti aktivnom učešću studenata. Deo nastave će biti realizovan od strane iskusnih stručnjaka iz različitih oblasti i projektnih menadžera, iz zemlje i inostranstva, koji će preneti svoja iskustva studentima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Grupa autoraKorpus znanja za upravljanje projektima (PMBOK vodič) četvrto izdanje2010PMBOK® / Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduEngleski
Grupa autoraOsnove upravljanja projektima - Elektronska skripta2013FTNSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Kolokvijumdane20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Seminarski raddada20.00
Teorijski deo ispitaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Morača dr Slobodan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Hiršenberger Helena
Istraživač saradnik

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Muškinja Jovan
Asistent

Računarske vežbe