Predmet: Razvojni procesi u preduzeću (12 - IM1021)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Izučava se u cilju sticanja opštih znanja i specifičnih veština za razumevanja značaja razvojnih procesa u preduzeću i realizaciju razvojnih postupaka, te za rad na planiranju, organizovanju, vođenju i kontroli procesa razvoja.
Studenti stiču opšta znanja i specifične veštine na osnovu kojih postaju kompetentni za vođenje projekata: razvoja proizvoda, usluga i programa rada preduzeća, razvoja tehnologija izrade proizvoda i pružanja usluga, razvoja upravljačkih postupaka i sistema upravljanja, razvoja struktura preduzeća i rešavanje konkretnih zadataka razvojne funkcije u vremenu funkcionisanja preduzeća u okolini.
Istraživanje uslova razvoja preduzeća; Razvoj programa rada; Razvoj proizvoda; Razvoj proizvodnih tehnologija; Razvoj struktura preduzeća; Razvoj postupaka i sistema upravljanja procesima; Ostvarivanje investicionog razvoja; Razvoj učesnika u procesima rada i motivacije za rad.
Nastava na predmetu obuhvata: Predavanja sa analizom praktičnih primera razvojnih projekata u konkretnim preduzećima; auditorne i praktične vežbe u okviru kojih se u vidu primera razrađuju postupci razvoja i izradu seminarskog rada koji predstavlja samostalan rad studenta - rešavanje konkretnog razvojnog zadatka.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Maksimović, R.Razvojni procesi u preduzeću2012Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Vulanović, V., Stanivuković, D., Kamberović, B., Maksimović,Sistem kvaliteta ISO 9001:20002005Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih naukaSrpski jezik
Borocki, J.Razvojni ciklus preduzeća2012Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Kolokvijumdane20.00
Kolokvijumdane20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Maksimović dr Rado
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Borocki dr Jelena
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vidicki dr Predrag
Docent

Auditorne vežbe