Predmet: Upravljačko računovodstvo i upravljanje finansijama u preduzeću (12 - IM1018)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Obrazovni cilj je da predmet osposobi studenta, budućeg inženjera menadžmenta, u integrisanju komponente strateškog razmišljanja za uspesno prilagođavanje prema zahtevima novih ekonomskih i društvenih procesa. Obrazovni cilj se ogleda i u tome da budući inženjer menadžmenta upozna mogućnost kombinovanja tehničke i ekonomske dimenzije svog rada.
Sticanje znanja praktičnog karaktera koje omogućava budućem inženjeru da primeni principe i tehnike upravljačkog računovodstva i upravljanja finansijama na sve oblasti gde se javljaju relevantni problemi u preduzeću. Pozitivni ishod obrazovanja ogleda se u razvijanju sposobnosti usklađivanja tehničkih i drugih procesa sa ekonomskim zahtevima kroz upotrebu instrumenata upravljačkog računovodstva i upravljanja finansijama u preduzeću.
Značaj finansijske i računovodstvene funkcije u preduzeću. Računovodstvene i finansijske informacije u preduzeću kao podrška poslovnom upravljanju. Korporativno upravljanje i izgradnja računovodstveno-finansijskog informacionog sistema. Primena savremenih ERP softvera i informacije potrebne inženjeru menadžeru. Finansijski izveštaji kao proizvod računovodstvenog procesa i njihova upotreba u preduzeću. Instrumenti i postupci analize poslovnih izveštaja. Računovodstveno praćenje troškova i rashoda po vrstama, klasični i savremeni pristup obračunu troškova, Pogonski obračunski list, kalkulacija cene koštanja. Prelomna tačka rentabiliteta. Menadžer kao kreator budžetiranja-planiranja u preduzeću. Metode procene efekata kapitalnih ulaganja. Inkrementalna analiza za poslovne odluke u preduzeću. Interni i eksterni načini pribavljanja finansijskih sredstava preduzeća. Analiza prilagođenih finansijskih pokazatelja preduzeća i njegovih divizija. Sistem zajedničkih ulaganja sredstava u preduzeće.
Nastava se izvodi na osnovu kombinacije relevantnih teorijskih i praktičnih znanja. Predavanja uz upotrebu audiovizuelnih sredstava. Auditorne vežbe. Izrade studije slučaja i korišćenje konkretnih primera iz preduzeća. Konsultacije. U okviru vežbi se podstiče rad u grupama na primeni računovodstvenih i finansijskih pokazatelja u konkretnom preduzeću u cilju realizacije postavljene strategije i ciljeva poslovanja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Nerandžić, B.,Perović, V.Upravljačko računovodstvo2009fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Nerandžić, B., Perović, V., Ćirić, J., Radišić, S.Praktikum za upravljačko računovodstvo2010Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Meigs, F., Meigs, B.Računovodstvo temelj poslovnog odlučivanja1999Mate, ZagrebHrvatski
Perovi,ć V., Nerandžić, B.Poslovne finansije2010Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Nerandžić, B., Perović, V, Ćirić, J., Radišić, S.Praktikum za finansijako poslovanje2010Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Krasulja, D., Ivanišević, M.Poslovne finansije2010Ekonomski fakultet, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Perović Veselin

Predavanja
Nedostaje slika

Nerandžić dr Branislav
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Demko-Rihter dr Jelena
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Bojanić dr Ranko
Redovni profesor

Auditorne vežbe