Predmet: Razvoj proizvoda (12 - IM1013)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Cilj predmeta Razvoj proizvoda je: (1) usvajanje metodologije integralnog razvoja proizvoda, koja povezuje marketing, dizajn i tehnologiju realizacije,(2) razvoj sposobnosti kod studenata da identifikuju potrebe i zahteve korisnika za funkcionalnim, tehničko-tehnološkim karakteristikama proizvoda, (3) generisanje koncepta i razrada rešenja, (4) oblikovanje strukture proizvoda, (5) upravljanje aktivnostima razvoja proizvoda u PLM informacionom sistemu. Cilj predmeta predstavlja osposobljavanje studenata inženjerskog menadžmenta da učestvuju u integrisanom procesu razvoja proizvoda i da ga izvedu od tržišnih zahteva do pripreme za proizvodnju. Predmet predstavlja uvod u dalju razradu područja istraživanja tržišta u tehnološkom smislu, inovativnog razvoja, projektovanje tehnologije i proizvodnih sistema, a on sam predstavlja razradu procesa u okviru funkcije Razvoja u preduzeću.
Uspešnim ispunjavanjem svih obaveza i polaganjem ispita, studenti su osposobljeni da: (1) učestvuju u aktivnostima razvoja proizvoda, (2) uočavaju potencijale za unapređenje proizvoda i generišu inovativna rešenja, i (3) koriste znanja i softverske alate za razvoj proizvoda i upravljanje podacima o proizvodu u PLM informacionom sistemu.
Značaj, zadaci integralnog pristupa razvoju proizvoda. Faze razvoja proizvoda u toku životnog ciklusa. Identifikacija potencijala za razvoj proizvoda i planiranje. Istraživanje zahteva vezanih za funkcionalne, tehničke i dr. zahteve za proizvodom. Model troškova izrade proizvoda i održavanja u toku životnog ciklusa. Analiza cene koštanja realizacije proizvoda. Utvrđivanje ciljnih specifikacija za proizvod. Funkcionalni zahtevi i dekompozicija. Prevođenje zahteva korisnika u funkcionalne karakteristike proizvoda. Kuća kvaliteta – QFD matrica. Generisanje koncepta. Morfološka analiza koncepata i kreiranje inovativnih rešenja. Selekcija, izbor i testiranje koncepta. Arhitektura proizvoda. Modularnost proizvoda. Strukturna šema proizvoda, sklopova i podsklopova. Industrijski dizajn. Projektovanje za izvrsnost – (DFX). Izrada prototipa proizvoda. Razvoj u PLM informacionom sistemi. Upravljanje procesima u PLM sistemu. Patenti i intelektualna svojina. Korišćenje intelektualne svojine u razvoju proizvoda.
Predavanja su auditorna, dok se na vežbama rad odvija delom auditorno u radnim grupama po tri studenta sa ciljem rešavanja projektnih zadatka, a delom u računarskoj laboratoriji uz obavezno korišćenje PLM softvera za upravljanje životnim ciklusom proizvoda.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Anišić, Z.Razvoj i menadžment proizvoda u toku životnog ciklusa2011Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Miltenović, V.Razvoj proizvoda – strategije, metode2003Mašinski fakultet, NišSrpski jezik
Ulrich, K., Eppinger, S.Product Design and Development2011Mc-Graw-HillEngleski
Boothroyd, G., Dewhurst, P.Product Design for Manufacturing and Assembly2002DFMA, Inc.Engleski
Anišić, Z.Integralni razvoj proizvoda2006VTŠSS SuboticaSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Anišić dr Zoran
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Gečevska dr Valentina
Gostujući profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Suzić Nikola

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Sremčev dr Nemanja
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Tomašević dr Milovan
Istraživač saradnik

Auditorne vežbe