Predmet: Preduzetništvo (12 - IM1005)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Osnovni cilj predmeta Preduzetništvo jeste da studentima industrijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta obezbedi (1) razumevanje osnovnih koncepta i prakse preduzetništva i preduzetničkog načina razmišljanja, (2) razumevanje značaja inovacije za preduzetništvo i novih zahteva različitih privrednih oblasti, (3) razumevanje procesa pretvaranja poslovne ideje u preduzetnički poduhvat. Cilj predmeta je da svim studentima pruži razumevanje stvaranja preduzetničkog okruženja u preduzećima, nezavisno od njihove strukture, veličine i privredne delatnosti i da ih osposobi da razumeju neophodne preduslove pokretanja sopstvenog posla.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit iz ovog predmeta, su osposobljeni da (1) razumeju osnovne pojmove preduzetništva, prepoznaju preduzetničke osobine i razvijaju preduzetnišvo u svom stavu i ponašanju prema poslovnom okruženju; (2) analiziraju i primene samostalno elemente osnovnog procesa osmišljavanja, realizacije i kontrole poslovne ideje, (3) prihvate i osmisle principe ključne za preduzetnički proces, kao i da razumeju karakteristične probleme pokretanja sopstvenog posla i načine njihovog prevazilaženja. Takođe će biti upoznati i sa osnovnim uticajem poslovnih i drugih relevantnih institucija na razvoj preduzetništva.
Uvodni deo (značaj i uloga preduzetništva za razvoj preduzeća i privrede, razvoj preduzetništva do danas). Osnovni pojmovi preduzetništva, načela i pravila preduzetništva. Mitovi preduzetništva; preduzetništvo za 21.vek , novi poslovi i poslovne veštine inženjera i menadžera; inovacije i preduzetništvo u novim uslovima. Preduzetnik i preduzetništvo (pojam i definicija preduzetnika, karakteristike, veštine i umeće, primeri uspešnih i loših preduzetnika). Inženjer, menadžer, preduzetnik (sličnosti i razlike, neophodne veštine, integracija veština i neophodnog znanja). Značaj ideje za preduzetnički proces (šta je poslovna ideja, interni i eksterni izvori poslovnih ideja, tehnike kreiranja ideja, zaštita poslovne ideje). Proces preobražaja ideje u posao. Neophodna istraživanja uslova u spoljašnjem i unutrašnjem okruženju (klijenti, dobavljači, tržište, konkurencija, resursi, itd.). Sprovođenje i kontrola procesa sprovođenja poslovne ideje. Standarni problemi pokretanja posla i načini prevazilaženja (organizovanje, finansiranje, istraživanje tržišnih uslova, timski rad, pravni aspekti). Pravci promena (interni i eksterni uticaji na poslovanje preduzeća); kriterijumi za dalji razvoj preduzetničkog poduhvata. Uticaj spoljašnjeg okruženja (specifičnosti okruženja, institucije, pravni i zakonski okvir, finansiranje). Značaj i izazovi preduzetništva, vrste preduzetništva (korporativno, interno, porodično); novi poslovni modeli koji podstiču preduzetništvo, primeri dobre prakse).
Nastava na predmetu obuhvata auditorna predavanja, vežbe, konsultacije, razmatranje konkretnih problema iz oblasti preduzetništva. Predavanja delom realizuju vlasnici uspešnih malih i srednjih preduzeća i predstavnici klastera i institucija značajnih za podsticaj preduzetništva. Prezentacija seminarskih radova. Praktična nastava – vežbe na praktičnim primerima, studija slučajeva i njihovo rešavanje.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Penezić, N.Preduzetništvo – savremeni pristup2009Fabus, Sr. KamenicaSrpski jezik
Sahar i Bobi HašemiSvako to može – 57 pravila preduzetničkog života2005Plato, BeogradSrpski jezik
Borocki, J.Osnove preduzetništva – elektronska skripta2012Fakultet tehničkih nauka u Novom SaduSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Borocki dr Jelena
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mitrović dr Slavica
Redovni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Tekić Željko

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Medojević Milana
Istraživač saradnik

Auditorne vežbe