Предмет: Информациони и комуникациони системи (12 - IM1029)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Наставни предмет се изучава у циљу стицања сазнања о месту и улози информационих и комуникационих система у поступцима управљања реалним системима, о методолошким путевима у анализи и пројектовању информационих и комуникационих система и главним сегментима њихове структуре. Слушаоци наставног предмета се оспособљавају за компетентно учешће у процесима инжењеринга, реинжењеринга и документовања информационих и комуникационих система, као и њихове евалуације, експлоатације и одржавања у функцији.
Слушаоци наставног предмета током курса стичу квалитетна знања из области инжењеринга и реинжењеринга информационих и комуникационих система, практично раде на задацима из области анализе система и моделирања системских структура и у том контексту овладавају корисним вештинама и низом наменских, стандардизованих и широм света примењиваних метода, средстава и алата за дате намене.
Основни појмови и дефиниције. Инжењеринг и реинжењеринг информационих и комуникационих система. Животни циклус информационог система. Стратешко планирање развоја и изградње ИС. Анализа система – методе, технике и алати. Методолошки приступи у развоју и изградњи ИС. Моделирање системских структура. Методе и средства моделирања БП. Моделирање програмских основа. Техничке основе ИС. Кадрови за развој, експлоатацију и одржавање система. Тестирање и увођење система у функцију. Одржавање. Документовање ИС.
Настава предавања се изводи фронтално и свака тематска јединица се богато илуструје примерима из праксе. Настава вежбања је доминантно лабораторијска ( рачунаром подржана ), а у оквиру вежбања студенти израђују и обавезни ( семинарски ) рад.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Крсмановић, Ц.Пројектовање информационих система - електронска скрипта2012Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Booch, G.Object oriented Analysis and Design1994Addison - WesleyЕнглески
Павлић, М.Систем анализа и моделирање података – Пројектовање информационих система1990Научна књига, БеоградСрпски језик
Marakas, G. M.System Analysis and Design2001System Analysis and DesignЕнглески
Pressman, R.S.Software Engineering: A Practitioners Apprroach1987McGraw – Hill International EditionsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Стефановић др Дарко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Миковић Иван
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Митровић Јован
Истраживач приправник

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Лолић др Теодора
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Рафа Клара

Рачунарске вежбе