Предмет: Основе управљања пројектима (12 - IM1028)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Упознавање студената са појмом пројекат и процесима управљања пројектима као неопходним елементима компетенције свих инжењера, а посебно инжењера менаџмента. Усвајање знања о постојећим стандардима и методологијама управљања пројектима у свим пословним подручјима. Студенти ће бити упознати са основним процесима и алатима за покретање, планирање, реализацију, расподелу задатака и ресурса, координацију и праћење реализације пројекта и финалну анализу пројекта. Циљ предмета је интеграција постојећих и стицање нових знања, упознавање са новим алатима и техникама неопходним инжењерима за успешну реализацију пројеката у различитим подручјима деловања.
Студенти ће се припремити за учествовање у пројектима, биће оспособљени за самостално решавање конкретних задатака и упознати са основним проблемима и постојећим решењима везаним за управљање различитим типовима пројеката. Студенти ће бити оспособљени за учешће у управљању и реализацији пројеката и примену међународно признатих методологија.
Основни појмови, пројекат, управљање пројектима, програм и портфељ. Уводна разматрања о пројектима. Појам и значај управљања пројектима. Разлика између пројектног и процесног/производног рада. Међународни стандарди и методологије за управљање пројектима. Управљање обимом пројекта. Управљање интеграцијом. Управљање временом. Управљање трошковима. Управљање квалитетом пројекта. Управљање ресурсима. Управљање комуникацијом на пројекту. Управљање ризиком. Управљање набавком. Промене у предузећу условљене пројектима. Евалуација пројекта. Процеси савременог управљања пројектима.
Метод извођења наставе базиран је на мултимедијалним предавањима и рачунарским вежбама. На предавањима се дају основне информације, објашњавају основни појмови и теоријске поставке, а кроз конкретне примере се објашњава примена оног што је научено. У оквиру вежби настава се обавља у интерактивној форми, кроз коришћење интернета, софтверских алата и темплејта за учење на даљину и полагање тестова. Метод извођења наставе подразумева да се најмање четрдесет процената времена посвети активном учешћу студената. Део наставе ће бити реализован од стране искусних стручњака из различитих области и пројектних менаџера, из земље и иностранства, који ће пренети своја искуства студентима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Група аутораКорпус знања за управљање пројектима (PMBOK водич) четврто издање2010PMBOK® / Факултет техничких наука у Новом СадуЕнглески
Група аутораОснове управљања пројектима - Електронска скрипта2013ФТНСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Колоквијумдане20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Морача др Слободан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Хиршенбергер Хелена
Истраживач сарадник

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Мушкиња Јован
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе