Предмет: Развој производа (12 - IM1013)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета Развој производа је: (1) усвајање методологије интегралног развоја производа, која повезује маркетинг, дизајн и технологију реализације,(2) развој способности код студената да идентификују потребе и захтеве корисника за функционалним, техничко-технолошким карактеристикама производа, (3) генерисање концепта и разрада решења, (4) обликовање структуре производа, (5) управљање активностима развоја производа у PLM информационом систему. Циљ предмета представља оспособљавање студената инжењерског менаџмента да учествују у интегрисаном процесу развоја производа и да га изведу од тржишних захтева до припреме за производњу. Предмет представља увод у даљу разраду подручја истраживања тржишта у технолошком смислу, иновативног развоја, пројектовање технологије и производних система, а он сам представља разраду процеса у оквиру функције Развоја у предузећу.
Успешним испуњавањем свих обавеза и полагањем испита, студенти су оспособљени да: (1) учествују у активностима развоја производа, (2) уочавају потенцијале за унапређење производа и генеришу иновативна решења, и (3) користе знања и софтверске алате за развој производа и управљање подацима о производу у PLM информационом систему.
Значај, задаци интегралног приступа развоју производа. Фазе развоја производа у току животног циклуса. Идентификација потенцијала за развој производа и планирање. Истраживање захтева везаних за функционалне, техничке и др. захтеве за производом. Модел трошкова израде производа и одржавања у току животног циклуса. Анализа цене коштања реализације производа. Утврђивање циљних спецификација за производ. Функционални захтеви и декомпозиција. Превођење захтева корисника у функционалне карактеристике производа. Кућа квалитета – QFD матрица. Генерисање концепта. Морфолошка анализа концепата и креирање иновативних решења. Селекција, избор и тестирање концепта. Архитектура производа. Модуларност производа. Структурна шема производа, склопова и подсклопова. Индустријски дизајн. Пројектовање за изврсност – (DFX). Израда прототипа производа. Развој у PLM информационом системи. Управљање процесима у PLM систему. Патенти и интелектуална својина. Коришћење интелектуалне својине у развоју производа.
Предавања су аудиторна, док се на вежбама рад одвија делом аудиторно у радним групама по три студента са циљем решавања пројектних задатка, а делом у рачунарској лабораторији уз обавезно коришћење ПЛМ софтвера за управљање животним циклусом производа.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Анишић, З.Развој и менаџмент производа у току животног циклуса2011Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Милтеновић, В.Развој производа – стратегије, методе2003Машински факултет, НишСрпски језик
Ulrich, K., Eppinger, S.Product Design and Development2011Mc-Graw-HillЕнглески
Boothroyd, G., Dewhurst, P.Product Design for Manufacturing and Assembly2002DFMA, Inc.Енглески
Анишић, З.Интегрални развој производа2006ВТШСС СуботицаСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Анишић др Зоран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Гечевска др Валентина
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Сузић мр Никола
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Сремчев др Немања
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Томашевић др Милован
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе