Предмет: Основе информационих технологија (12 - IM1010)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљеви наставног предмета су: 1) да се систематизују и унапреде информатичка знања студената кроз упознавање основних елемената информационог система, структуре и начина рада савремених рачунарских система и коришћење стандарних софтверских алата за обраду текста, табела и електронских презентација, и израду статичких веб презентација; 2) да студенти разумеју појам и класификацију софтвера, принципе рада оперативних система и принципе рада рачунарских мрежа; 3) да се савладају концепти и могућности примене глобалне рачунарске мреже у савременом пословању, 4) да студенти постану савесни и одговорни корисници савремених информационих технологија.
Студенти ће савладати: 1) принципе рада рачунарског система и бити у стању да самостално користе средства информационих технологија; 2) принципе рада савремених оперативних система, основне компоненте и врсте рачунарских мрежа, као и основну инфраструктуру Интернета, његове сервисе и могућности примене; 3) појмове ауторизације, сигурности података, ауторских права, заштите података, виртуелних заједница и потенцијалне ризике рада у глобалној рачунарској мрежи; 4) поступке развоја статичких веб презентација, разликујући садржај HTML документа од спецификације његовог приказа.
Основни појмови у области информационих технологија. Архитектура и принципи функционисања рачунарских система. Системи за приказивање података. Програмска решења за: обликовање и уређивање текста; рад са повезаним табелама и обликовање презентација. Појам, класификација и основни слојеви оперативних система. Врсте и компоненте рачунарских мрежа, протоколи, принципи повезивања мрежа базираних на различитим мрежним технологијама. Различити аспекти примене глобалне рачунарске мреже. Основни сервиси Интернета, апликације и примена. Израда статичких веб презентација креирањем HTML докумената употребом специјализованих алата и/или путем текст-едитора.
Настава предавања је фронтална и подразумева примену најсавременијих дидактичких средстава и метода. Настава вежбања се у целини изводи у специјализованим вежбаоницама са рачунарском подршком.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
И. Луковић, С. Ристић, Д. Стефановић, М. Ракић-СкоковићОснове рачунарских технологија и програмирања2007Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Turban, E., Volonino, L.Information technologies for management2011John WileyЕнглески
Hill J., Brannan A. J.Брилијантно HTML5 и CSS32011CET и PortalibrisСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада10.00
Сложени облици вежбидада10.00
Сложени облици вежбидада5.00
Сложени облици вежбидада15.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Стефановић др Дарко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ристић др Соња
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ковачевић Марко
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Наранџић Дајана
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Лолић др Теодора
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Лазић Крсто
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Дакић Душанка
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе