Предмет: Основе индустријског инжењерства (12 - IM1001)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент (менађмент иновација и промена)
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Предмет Основе индустријског инжењерства је полазни предмет у проучавању, разумевању и пројектовању комплексних система и процеса у подручју индустријског инжењерства и менаџмента. Образовни циљ који се жели остварити је стицање основних знања о инжењерству и системском погледу на свет, са нагласком на примену тог приступа на производне и услужне пословне системе, како би студент био у могућности да самостално изведе инжењерску анализу различитих пословних система.
Студенти који одслушају предмет и положе испит су оспособљени да уоче компоненте производних и услужних система, схвате релације између њих, анализирају основне функције предузећа као сложеног динамичког система и уоче његову политику, план и програм.
Индустријско инжењерство и теорија система. Системи и карактеристике система, Основне величине и стања система. Функција система и токови у систему. Структура система, Услови околине. Динамичко моделирање производних система. Управљање системом. Изазови индустријског инжењерства у новом миленијуму.
Настава на предмету обухвата предавања са примерима примене системског прилаза на производне и услужне системе и аудиторне вежбе у оквиру којих се преко студија случаја различитих производних и услужних система у малим групама разрађују поједине теме са предавања.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Зеленовић, Д.Основи теорије индустријских система1989Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Ћосић, И., Шормаз, Д., Шешлија, Д.Основе теорије индустријских система - Приручник за вежбе1989Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Зеленовић, Д., Ћосић, И., Шешлија, Д.Основе индустријског инжењерства и менаџмента - Системски прилаз2012Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумдане20.00
Колоквијумдане20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шешлија др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Видицки др Предраг
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Пенчић Марко
Асистент

Аудиторне вежбе