Предмет: Алгебра (17 - SE0002)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областТеоријска и примењена математика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..


Предмети којима је предуслов предмет Алгебра

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Дискретна математикадада
Osposobljavanje studenata na apstraktno mišljenje i sticanje osnovnih znanja iz oblasti elementarne, opšte, apstraktne i linearne algebre, kao i iz osnova klasične kombinatorike. Cilj predmeta je da kod studenta razvije poseban nacin ramisljanja pri proučavanju principa linearne algebra i njene primene. To znanje je temelj za bolje razumevanje stručne literature i za uspešan nastavak u studijama.
Стечена знања користе се у даљем образовању и у струцним предметима, конструишу се и решава математички модели из струцних предмета користеци градиво овога предмета. На основу стечених занања студенти умеју да примене методе линеарне алгебре и да изаберу алгоритме за решавње будућих проблема из стручних предмета.
Предавања (теоријска настава). Логика, релације, функције, Булова алгебра, групе, прстени, поља, полиноми, комплексни бројеви, коначна поља, слободни вектори, аналитичка геометрија у простору (векторски!), детерминате, системи линеарних једначина, векторски простори, матрице, карактеристични корени и вектори. Практицна настава (вежбе): На вежбама се раде одговарајуци примери и тестови са теоријске наставе којим се увежбава дато градиво а самим тим вежбе доприносе и разумевању датог градива.
Предавања; Рачунске вежбе. Консултације. Предавања се изводе динамично и интерактивно. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним и репрезентативним примерима ради лакшег разумевања градива. На вежбама, која прате предавања, раде се карактеристични задаци и продубљује се изложено градиво са предавања. Поред предавања и вежби редовно се одржавају редовне консултације и групне консултације. Део градива, који цини логичку целину,може се полагати и у току наставног процеса у облику следећих 2 модула (први модул: релације, функције, Булова алгебра, групе, прстени, поља, полиноми,комплексни бројеви, коначна поља, слободни вектори, аналитичка геометрија у простору (векторски!);други модул: детерминате, системи линеарних једначина, векторски простори, матрице,карактеристицчи корени и вектори. Теоријски део се полаже кроз тест (елиминациони и основни), практицни део кроз пет озбиљних задатака.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Дорословачки, Р.Елементи опште и линеарне алгебре2006Алфа-граф НС, Нови СадСрпски језик
Дорословачки, Р., Недовић, Љ.Збирка испитних задатака из дискретне математике : 1985-20062006АЛФА-ГРАФ, Нови СадСрпски језик
Дорословачки Р., Недовић Љ.Тестови из дискретне математике и линеарне алгебре2009Нови СадСрпски језик
Дорословачки, Р.Принципи алгебре, опште, дискретне и линеарне2012Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Теоријски део испитанеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Дорословачки др Раде
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Дорословачки др Ксенија
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Јанков Дуња
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Јанков Дуња
Асистент

Рачунарске вежбе