Предмет: Основи електротехнике 2 (17 - H108)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областТеоријска електротехника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета је да се студенти упознају са терминологијом електромагнетике, са основним физичким законима електромагнетике и оспособе за решавање електричних кола временски променљивих струја. Уз решавање једноставних мрежа простопериодичне струје, циљ је да се студенти оспособе и за решавање симетричних трофазних мрежа. Студенти се оспособљавају и за прорачун основних параметара потрошача у оваквим мрежама, отпорника, калемова и кондензатора.
Студенти који успешно савладају градиво на предмету имаће знања: - да израчунају магнетско поље једноставних симетричних структура - да израчунају индуктивност једноставних структура са намотајима - да реше једноставна електрична и магнетска кола са простопериодичним струјама - да израчунају тренутну, активну, реактивну и привидну снагу елемената у мрежи и поправе фактор снаге у монофазним и симетричним трофазним мрежама
Вектор магнетске индукције. Био - Саваров закон. Магнетски флукс. Апмеров закон. Супстанца у магнетском пољу. Диамагнетски и парамагнетски материјали. Феромагнетски материјали. Гранични услови. Магнетска кола. Електромагнетска индукција. Ленцов закон. Вртложне струје. Површински ефекат. Међусобна и сопствена индуктивност. Енергија и силе у магнетском пољу. Неки примери примене електромагнетске индукције. Електричне мреже са величинама опште временске зависности. Кирхофови закони у мрежама са временски променљивим струјама. Електричне мреже са простопериодичним величинама. Простопериодични напони и јачине струја на пасивним елементима мреже. Снаге у мрежама са простопериодичним струјама. Комплексна симболика у мрежама са простопериодичним струјама. Решавање електричних мрежа у комплексном домену. Поправка фактора снаге. Посебне везе пасивних комплексних елемената. Симетрични трофазни системи.
Путем предавања, аудиторних вежби и групних и индивидуалних консултација, полазећи од једноставнијих случајева и решавајући све компликованије примере, студент савлађује градиво предвиђено наставним програмом.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Пекарић-Нађ, Н., Херцег, Д.Основи електротехнике за рачунарство2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Прша, М., Јухас, Л.Основи електротехнике : збирка задатака : за студенте неелектротехничких факултета2001Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада20.00
Тестдада10.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Теоријски део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Касаш-Лажетић др Каролина
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Бјелица Јелена
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Мијатовић др Горана
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Кљајић др Драган
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе