Предмет: Фотографија (17 - F504I3)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областФотографија и нови визуелни медији
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за архитектуру и урбанизам
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Предмет Фотографија има за циљ да студенте из техничког поља упозна са стваралачким, технолошким и историјским околностима везаним за овај медијум. Стваралачко уметнички аспекат има за задатак да студенте упути у уметничке процесе чиме ће обогатити њихову креативност и у другим пољима деловања. Упознавање са технолошким и историјским развојем фотографије ће студентима омогућити разумевање техничких основа фотографије и установити релације између уметничких и фотографских захтева и могућности графичке репродукције слике.
Кроз овај предмет студенти се упознају са технологијом производње фотографских слика и очекиваних захтева у припреми и реализацији креативних пројеката. Студенти усвајају фотографску терминологију и стичу неопходна знања која им омогућавају разумевање друштвеног и уметничког значаја фотографског медија. Крајњи исход предмета огледа се у изради завршног портфолија који је резултат стваралачких изазова у уметности фотографије. Кроз реализацију портфолија студенти демонстрирају стечена знања и вештине.
Предмет садржи представљање техничких и технолошких основа фотографије, избора из историјско фотографских тема и савремене фотографске продукције на уметничком и примењеном плану. Током семестра се стално ради на снимању и озбору фоторафија за испитни портфолио. Предавање у октиру предмета Фотографија садржи следеће целине: Моћ фотографије, Историја фотографије (настанак и развој фотографског процеса), Удов у фотографску технику (делови фотографског апарата, основне контроле), Врсте објектива, Демонстрација фотографског апарата, утицај дубинске оштрине на изглед слике, Природа (карактер) светла и позиција у односу на фото-апарат и модела, Уметничка фотографија/Фотографија као уметност, Принципи рекламне фотографије, Третман простора у фотографији, Реални и идејни простор у фотографији, Фотографска репортажа, Модна фотографија, Читање савремене фотографије
Настава из предмета Фотографија остварује се кроз серију предавања, часове критичког размисљања, практичне и рачунарске вежбе. У извођењу наставе користе се савремене методе и дидактичка средства. Теоријски део градива излаже се на предавањима, која су испраћена визуелном презентацијом релевантном за дату наставну јединицу. Значајан сегмент чине критичке радионице које се састоје од предавања, разговора и анализе студентских радова. Кроз практичне вежбе ближе ће се обрађивати техника снимања фотографским апаратом и употреба студијске расвете. Рачунарске вежбе се ослањају на практични део градива на којем се обрађује материјал у графичким апликацијама за обраду растерских слика. Поред наведених облика наставе редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Малић, Г.Фотографија 19. века2004Фотограм, БеоградСрпски језик
Stepan, P. Icons of photography -The 20th Century1999PrestelЕнглески
Велс, Л.Фотографија2006Clio, BeogradСрпски језик
Сонтаг, С.О фотографији2009Културни центар, БеоградСрпски језик
Rosenblum, N.A world history of photography2007Abbeville Press, New YorkСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумнеда20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Владушић др Јелена
Доцент из поља уметности

Предавања
Недостаје слика

Владушић др Јелена
Доцент из поља уметности

Рачунарске вежбе