Предмет: Друштвени аспекти информационих система (17 - IZOO11)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 09.04.2014..

Развој и примена информационих технологија значајно утичу на обликовање друштвених односа. Циљ овог предмета је да се студенти упознају са правним, етичким, пословним, професионалним и другим друштвеним аспектима информационих система и технологија и струке инжењера информационих технологија.
Студенти ће разумети: утицај социјалних и правних аспеката на информациони систем (ИС); утицај развоја и примене информационих технологија на обликовање друштвених односа, њиховог утицаја на друштво као целину и појединца као основну градивну јединицу друштва; начин на који је етика повезана са понашањем појединца и организације у контексту информационих система. Студенти ће бити оспособљени да идентификују случајеве злоупотребе које се доводе у везу са применом информационих технологија и мера које стоје на располагању у смислу борбе против таквих облика злоупотреба.
Инжењерство у области информационих технологија као струка. Струковне организације и њихова важност. Најзначајније међународне струковне организације (ACM i IEEE). Информација и њен значај у савременом друштву. Концепти информационог друштва и друштва знања. Глобализација и информационо друштво. Дигиталне поделе: језик, култура и род у глобалној рачунарској мрежи. Виртуелне заједнице. Етички и морални аспекти информационих система. Професионална етика. Етички кодекси струковних организација. Интелектуална својина. Законска регулатива везана за различите облике интелектуалне својине у области информационих технологија. Лиценцирање софтвера. Врсте и трајност лиценци. Електронски потпис. Појам, настанак и развој рачунарског (сајбер) криминала. Појавни облици сајбер криминала, извршиоци и начини извршења. Претпоставке ефикасне превенције и заштите од сајбер криминала.
Настава на предмету се изводи интерактивно и обухвата аудиторна предавања, консултације, као и разматрање конкретних проблема и студија случаја.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Кркач,К.Увод у пословну етику и корпорацијску друштвену одговорност2007Мате, БеоградСрпски језик
Аронсон,Е.,Вилсон.Т.Д.,Акерт,Р.М.Социјална психологија2013Мате, БеоградСрпски језик
Прља Д., Рељановић М.,Ивановић З.Интернет право2012Правни факултет, БеоградСрпски језик
Andrej SavinEU Internet Law2013Elgar European LawЕнглески
Радивојевић, Р.Техника и друштво2004Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бунчић др Соња
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Катић др Ивана
Редовни професор

Предавања