Predmet: Projektovanje sistema upravljanja bezbednošću na radu (17 - ZR556)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastInženjerstvo zaštite na radu
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 22.11.2018..

-Razvijanje znanja u oblasti sistema upravljanja zdravljem i bezbednošću na radu; -Upoznavanje studenta sa zahtevima, implementacijom i primenom standarda ISO 45001; -Sticanje znanja i veština za planiranje i sprovođenje internih provera u oblasti sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu; -Sticanje znanja i veština za pripremu organizacije za sertifikaciju sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu.
Nakon završenog kursa i položenog ispita studenti će moći da: -Identifikuju vezu između standarda ISO 45001 i drugih ISO standarda (ISO 9001, ISO 14001) i učestvuju u implementaciji i održavanju integrisanog sistema menadžmenta u organizaciji; -Identifikuju relevantnu zakonsku regulativu i druge zahteve i vredniju usklađenost; -Kreiraju politiku sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu; -Planiraju i izvode interne provere u oblasti sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu; -Učestvuju u pripremi za sertifikaciju sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu.
Razvoj i istorijat standarda u oblasti upravljanja zdravljem i bezbednošću na radu. Veza standara ISO 45001 sa drugim standardima (ISO 9001, ISO 14001). Alati i sitemi za implementaciju standarda ISO 45001. Uloga lica za bezbednost na radu unutar kompanija. Liderstvo i posvećenost najvišeg rukovodstva sistemu menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu. Zadaci, odgovornosti i ovlašćenja zaposlenih po pitanju bezbednosti i zdravlja na radu u organizaciji u skladu sa ISO 45001. Dokumentovane informacije sistema upravljanja zdravljem i bezbednošću na radu. Uloga konteksta organizacije u oblasti obezbeđenja zdravih i bezbednih uslova za rad. Identifikacija zakonske regulative i drugih zahteva (zahtevi zainteresovanih strana, zahtevi klijenata i sl) u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za različite industrijske sisteme. Vrednovanje usklađenosti sa zakonskim i drugim zahtevima. Politika sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu. Definisanje ciljeva, vrednovanje performansi i praćenje učinka sistema upravljanja zdravljem i bezbednošću na radu. Planiranje i izvođenje Internih provera u oblasti sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu. Sertifikacija sistema menadžmenta zdravljem i bezbednošću na radu.
Predavanja. Računarske vežbe. Konsultacije. U cilju prikupljanja predispitnih bodova tokom semestra, studenti su obavezni da redovno prisustvuju predavanjima i računarskim vežbama i reše 2 studije slučaja. Nakon uspešno realizovanih predispitnih obaveza studenti stiču pravo da polažu ispit. Ispit se sastoji iz pismenog i obaveznog usmenog dela. U toku trajanja semestra studenti mogu položiti pismeni deo ispita kroz dva kolokvijuma. Ukoliko student ne položi pismeni deo ispita kroz formu kolokvijuma, student izlazi na pismeni deo ispita koji obuhvata gradivo celog semestra. Ukupna ocena ispita se formira sumiranjem broja bodova osvojenih iz predispitnih obaveza, kolokvijuma (ili pismenog dela ispita) i broja bodova osvojenih na usmenom delu ispita.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Živković, N.Integrisani sistemi menadžmenta2012Fakultet organizacionih nauka, BeogradSrpski jezik
Živković, S.Motivacija za zaštitu na radu2007Fakultet zaštite na radu u Nišu, NišSrpski jezik
Međunarodna organizacija za standardizacijuSRPS ISO 45001:2018: Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu - Zahtevi sa uputstvom za korišćenje2018Institut za standardizaciju SrbijeSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada10.00
Predmetni(projektni)zadatakdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Kolokvijumnene20.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Prisustvo na računarskim vežbamadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Petrović dr Maja
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mihajlović dr Ivana
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mirosavljević dr Zorica
Asistent - dr nauka

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Cvetković dr Dragana
Naučni saradnik

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Obrovski Boris
Naučni saradnik

Auditorne vežbe