Predmet: Principi inženjerskog menadžmenta (17 - IM1007)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2013..

Obrazovni cilj predmeta Principi inženjerskog menadžmenta, kao naučne i nastavne discipline jeste: 1) izučavanje i analiza same prirode, svrhe i domena menadžmenta u industrijskom sistemu; 2) razumevanje faktora uspešnosti industrijskog sistema; 3) upoznavanje studenata sa osnovnim inženjersko-menadžerskim funkcijama, metodama, tehnikama, principima, znanjima i veštinama i 4) izučavanje savremenih pristupa u menadžmentu.
Nakon savladavanja materije koja se odnosi na principe inženjerskog menadžmenta, studenti će biti osposobljeni da razumeju i primenjuju osnovne principe, metode i funkcije inženjerskog menadžmenta (planiranje, organizovanje, vođenje i kontrola), kao i da primenjuju savremene pristupe u menadžmentu, s ciljem da se stvore uslovi permanentnog rasta produktivnosti i efikasnosti, kao osnove unapređivanja kvaliteta poslovanja industrijskih sistema.
Teorijska nastava: Uvod u menadžment. Menadžment kao veština, nauka i profesija. Menadžment nekad i sad. Interdisciplinarnost menadžmenta. Inženjerski menadžment u savremenom poslovanju. Inženjeri kao menadžeri. Stavovi i ciljevi inženjera-menadžera. Menadžerske veštine i znanja. Principi i funkcije inženjerskog menadžmenta. Planiranje: Osnove planiranja, proces planiranja, odlučivanje. Organizovanje: neophodnost organizovanja, dizajniranje organizacione strukture, departmanizacija, modeli organizacione strukture. Vođenje (upravljanje): uloga komuniciranja u upravljanju (proces i vrste), značaj motivacije u upravljanju, liderstvo kao determinanta inženjerskog menadžmenta. Kontrola: osnovne funkcije kontrole, vrste, stilovi i proces kontrole; Savremeni pristupi u inženjerskom menadžmentu: zeleni menadžment, CRM, BSC, LEAN, upravljanje različitostima. Budućnost inženjerskog menadžmenta. Praktična nastava: vežbe na praktičnim primerima iz domena menadžmenta, kao i analiza i rešavanje studija slučajeva i zadataka.
Predavanja u okviru kojih se analiziraju teorijski koncepti, kao i konkretni problemi iz oblasti menadžmenta industrijskih sistema i predlozi rešenja istih. Takođe deo nastave je posvećen i gostovanju menadžera industrijskih sistema u ulozi predavača. Vežbe obuhvataju rad u grupama, seminarske radove, prezentovanje radova i posete studenata uspešnim industrijskim sistemima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Mitrović-Veljković, S., Melović, B.Principi savremenog menadžmenta2017Fakultet tehničkih nauka, Novom SaduSrpski jezik
Chang, C.M.Engineering Management : Meeting the Global Challenges2016CRC Press, Boca RatonEngleski
Hiral Shah, Walter Nowocin A Guide to the Engineering Management Body of Knowledge2015American Society for Engineering ManagementEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Mitrović Veljković dr Slavica
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mitrović Veljković dr Slavica
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Rakić dr Slavko
Asistent sa doktoratom

Auditorne vežbe