Predmet: Tehnička eksploatacija mašina (17 - M213)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastMotorna vozila i motori SUS
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Sticanje osnovnih teoretskih i praktičnih saznanja iz oblasti tribologije i triboloških sistema, teorije podmazivanja, trošenja i oštećenja površina, antifrikcionih materijala, maziva, motorskih goriva i drugih tehničkih tečnosti, kao i iz teorije pouzdanosti i njene primene u eksploataciji i održavanju mašina.
Osposobljenost za rutinsko korišćenje stečenih znanja i veština u samostalnom ili timskom radu, kao i sposobnost daljeg usavršavanja u kompleksnoj oblasti tehničke eksploatacije mašina.
Osnovi tribologije. Pojam i definicije tribologije i triboloških sistema. Karakteristike triboloških površina: struktura, geometrija i oblik triboloških površina, odnosi triboloških površina u kontaktu. Trenje. Teorije podmazivanja: granično, potpuno i mešovito podmazivanje. Trošenje i oštećenje površina: definicije i klasifikacije. Mehanička trošenja: adhezivno habanje, abrazivno habanje, strujna erozija, habanje usled zamora, električna erozija. Ostali vidovi trošenja i oštećenja površina materijala: hemijsko, termičko i biološko trošenje. Laki metali i antifrikcione legure. Maziva ulja i masti: sastav, fizičko-hemijske osobine, dijagnostika i kriterijumi za zamenu, klasifikacije i specifikacije po reološkim i radnim osobinama. Organizacija službe podmazivanja i njeni zadaci. Skladištenje i distribucija maziva. Rukovanje mazivima. Otpadna (korišćena) mazivima i postupci sa njima. Motorska goriva i druge tehničke tečnosti. Pouzdanost i primena pouzdanosti u eksplaoataciji i održavanju mašina.
Usmeno izlaganje materije, praćeno odgovarajućim slikama, šemama i dijagramima. Auditorne vežbe su računske i pokazne, a laboratorijske se izvode pomoću odgovarajuće laboratorijske opreme u laboratoriji ili odgovarajućim servisno-remontnim radionicama.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Klinar, I.Tehnička eksploatacija mašina2006Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada15.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Dorić dr Jovan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Dorić dr Jovan
Redovni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Nikolić dr Nebojša
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Feher Dalibor
Asistent

Laboratorijske vežbe